Talán még augusztus végéig vádat emelnek Trump személyi ügyvédje, Michael Cohen ellen

Michael Cohen New Yorkban, azután, hogy a szövetségi nyomozók házkutatást tartottak otthonában és irodáiban.Fotó: Mary Altaffer/AP
A New York Times forrásai szerint akár még augusztusban vádat emelhetnek Michael D. Cohen, Donald Trump elnök évtizedes bizalmasa, fixere és személyi ügyvédje ellen. Cohent banki csalással és adóelkerüléssel vádolhatják meg, valamint azt is vizsgálják, hogy nem sértette-e meg a kampányfinanszírozás szabályait akkor, amikor hallgatási pénzt fizetett két nőnek is, akiknek állításuk szerint Donald Trumppal volt viszonyuk.

A Times szerint a vádemelés két okból maradhat el:

  • Ha Cohen vádalkut köt, mégpedig olyat, aminek része az is, hogy beszél Robert Muellernek, aki a Trump-kampány és Oroszország összejátszása mellett azt is vizsgálja, hogy az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.
  • A másik lehetőség, hogy ha netán augusztus végéig mégsem állna össze a vádirat, akkor az ügyet novemberig jegelik.

November elején tartják a félidős választásokat, melynek most az a tétje, hogy a Demokrata Párt vissza tudja-e szerezni a többséget a szenátusban, vagy, ahogy most a dolgok állnak, akár a képviselőházban is. Az amerikai igazságszolgáltatás hagyományos gyakorlata, hogy az ennyire átpolitizált ügyeket jegelik a választások körül, nehogy befolyásolja a szavazókat. Ezért is volt különleges, és a közvélemény-kutatások alapján sorsdöntő, hogy James Comey, az FBI akkori igazgatója 2016 október végén újranyitotta a nyomozást Hillary Clinton szerverügyében, és erről nyilvánosan is beszámolt. És bár az újraindított vizsgálat sem állapított meg szabálysértést Clinton részéről, a jelek szerint a választókat azért határozottan befolyásolta a hír, amiről a kampány utolsó napjai szóltak.

Cohent most azzal vádolhatják meg, hogy a hitelezőit átverve juthatott 20 millió dolláros kölcsönhöz családi taxicége. Cohen nem maradt adósa a hitelező pénzintézeteknek. A Times szerint elég ritka, hogy valaki ellen úgy emelnek vádat banki csalásért, ha a csalásnak végül nem voltak áldozatai. De más bűncselekmények elkövetése esetén hozzá szokták csapni a vádhoz. Márpedig Cohent azzal is gyanúsítják, hogy az adóbevallásaiban sem számolt el ezekkel az összegekkel.

A cél persze valójában a hatóság részéről is a vádalku megkötése lehet, pláne, hogy Cohen az elmúlt hetekben mindenkivel szívesen közölte, hogy kész vádalkut kötni, és beszélni. Márpedig ő, aki tíz évig dolgozott Trump cégének, közeli bizalmasa és intézője volt, elég sokat tudhat azokról az ügyekről, amelyekben Mueller és az FBI kutakodik.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.