Talán még augusztus végéig vádat emelnek Trump személyi ügyvédje, Michael Cohen ellen

külföld
2018 augusztus 20., 10:29
comments 128

Michael Cohen New Yorkban, azután, hogy a szövetségi nyomozók házkutatást tartottak otthonában és irodáiban.A New York Times forrásai szerint akár még augusztusban vádat emelhetnek Michael D. Cohen, Donald Trump elnök évtizedes bizalmasa, fixere és személyi ügyvédje ellen. Cohent banki csalással és adóelkerüléssel vádolhatják meg, valamint azt is vizsgálják, hogy nem sértette-e meg a kampányfinanszírozás szabályait akkor, amikor hallgatási pénzt fizetett két nőnek is, akiknek állításuk szerint Donald Trumppal volt viszonyuk.

A Times szerint a vádemelés két okból maradhat el:

  • Ha Cohen vádalkut köt, mégpedig olyat, aminek része az is, hogy beszél Robert Muellernek, aki a Trump-kampány és Oroszország összejátszása mellett azt is vizsgálja, hogy az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.
  • A másik lehetőség, hogy ha netán augusztus végéig mégsem állna össze a vádirat, akkor az ügyet novemberig jegelik.

November elején tartják a félidős választásokat, melynek most az a tétje, hogy a Demokrata Párt vissza tudja-e szerezni a többséget a szenátusban, vagy, ahogy most a dolgok állnak, akár a képviselőházban is. Az amerikai igazságszolgáltatás hagyományos gyakorlata, hogy az ennyire átpolitizált ügyeket jegelik a választások körül, nehogy befolyásolja a szavazókat. Ezért is volt különleges, és a közvélemény-kutatások alapján sorsdöntő, hogy James Comey, az FBI akkori igazgatója 2016 október végén újranyitotta a nyomozást Hillary Clinton szerverügyében, és erről nyilvánosan is beszámolt. És bár az újraindított vizsgálat sem állapított meg szabálysértést Clinton részéről, a jelek szerint a választókat azért határozottan befolyásolta a hír, amiről a kampány utolsó napjai szóltak.

Cohent most azzal vádolhatják meg, hogy a hitelezőit átverve juthatott 20 millió dolláros kölcsönhöz családi taxicége. Cohen nem maradt adósa a hitelező pénzintézeteknek. A Times szerint elég ritka, hogy valaki ellen úgy emelnek vádat banki csalásért, ha a csalásnak végül nem voltak áldozatai. De más bűncselekmények elkövetése esetén hozzá szokták csapni a vádhoz. Márpedig Cohent azzal is gyanúsítják, hogy az adóbevallásaiban sem számolt el ezekkel az összegekkel.

A cél persze valójában a hatóság részéről is a vádalku megkötése lehet, pláne, hogy Cohen az elmúlt hetekben mindenkivel szívesen közölte, hogy kész vádalkut kötni, és beszélni. Márpedig ő, aki tíz évig dolgozott Trump cégének, közeli bizalmasa és intézője volt, elég sokat tudhat azokról az ügyekről, amelyekben Mueller és az FBI kutakodik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.