Toroczkai új pártjának főleg az ellenzékkel van baja, a Fideszt sok kérdésben tudják támogatni

POLITIKA
2018 augusztus 20., 18:44
comments 496

Toroczkai László nem akar pártérdekek mentén politizálni, ezért alapít egy új pártot. Legalábbis Jobbikból kilépett politikus valahogy így próbálta meghatározni a Mi Hazánk Mozgalom fővárosi zászlóbontásán az új ellenzéki szervezetet hétfőn a Városligetben. Amíg a júniusi indulás előtt még főleg arról szólt, hogy elhatárolódtak a Jobbik néppártosodásától, most inkább a többi szereplő került szóba. Az világos, hogy Toroczkaiéknak több gondjuk van a jelenlegi ellenzékkel, mint a Fidesszel.   

Sok kérdésben készek támogatni a Fideszt

A pártelnök nem is a programhirdetéssel kezdte, hanem tisztázni akarta a párt a Fideszhez fűződő viszonyát. Ezt már csak azért sem ártott helyre tenni, mert eddig leginkább az ellenzék ellenzékeként működtek: a kormány intézkedéseit leginkább csak azért kritizálták, mert azok nem voltak elég radikálisak, és a kormánypárti média is többet szerepeltette őket, mint bármelyik ellenzéki pártot.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke beszédet mond a bejegyzés alatt álló párt rendezvényén.
photo_camera Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke beszédet mond a bejegyzés alatt álló párt rendezvényén. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Ugyanakkor Toroczkai szerint nem a Fidesz hívta életre a Mi Hazánk Mozgalmat, hanem a Jobbik opportunizmusa és elvtelensége. Arra is emlékeztette a közönséget, hogy amíg Vona Gábor a Fideszből indult, ő sosem tartozott a Fideszhez. Azt mondta, hogy csak a politikai ellenfeleik akarták elvenni előlük a levegőt, amikor azt mondták, hogy a Mi Hazánk Mozgalom ugyanolyan, minta a Fidesz. 

Toroczkai úgy látja, hogy ma az egyik oldalon csak a NER rendszere van, majd Toroczkai felsorolta azokat a fideszes intézkedéseket, amiket ő is üdvözölt. Ilyen volt a kerítés megépítése, a migráció elleni harc vagy a Brüsszel elleni fellépés. Értékelte a CEU elleni kormányzat szívatást is, de itt Toroczkai sokkal határozottabb fellépést várt volna el, és már rég behintette volna sóval az egyetem helyét. 

Elmondta, hogy voltak és lesznek olyan kormányzati intézkedések, amiket támogatni fognak, mert a politikai közösségüket nem a vak hatalomvágy, az öncélú pártérdek, hanem a haza érdeke mozgatja. 

Toroczkai szerint a Fideszhez való viszonyukat alapvetően az határozza meg, hogy a kormánypárt rengeteg elemet átvett a programjukból, de ezt ő nem tartja rossznak. „Hogyne támogahattam volna a kerítést, amikor én találtam ki?” – jegyezte meg a pártelnök, aki inkább azt tartja árulásnak, amikor valaki pártérdek alapján megtagad egy olyan ügyet, amit régóta képviselt.

Ezért mégsem elégedettek mindennel

De mivel mégiscsak egy önálló pártról lenne szó, Toroczkai fontosnak tartotta, hogy súlyos kritikát is fogalmazzon meg a kormány működésével kapcsolatban. Bár az tetszett neki, hogy a kormány betiltotta a genderszakot, mert azt a magyar családok elleni merényletnek tartja, 

de azt már megalkuvásnak tartja a Fidesz részéről, hogy itt megállnak, és „a nemzet- és családellenes szörnyek” megtarthatják a Pride-ot. 

Ugyanígy nem látja megoldottnak a cigánykérdést sem. Szerinte nem lett két hét alatt rend az országban, és magyar emberek tízezrei rettegnek, hogy mikor törik rájuk az ajtót. Itt felemlegette, hogy a Kozma-gyilkosságot elkövető Sztojka Ivánt nemrég engedték szabadon, pedig ha a Mi Hazánk Mozgalmon múlott volna, inkább szibériai büntetőtáborba küldték volna a férfit. 

Ugyanakkor a párt a cigányügyi programokat is feleslegesnek tartja, ezért ezektől megvonná a támogatást. 

Bónuszként azért is betámadta a kormányt, mert szerinte Orbán Viktor Izraellel bővítené a V4-es együttműködést. Benjamin Nethanjahu izraeli miniszterelnök a tavaly Budapesten tárgyalt a V4-es országok vezetőivel, Netanjahu pedig meghívta Izraelbe a visegrádi országok vezetőit . De Toroczkai szerint álságos a migráció megfékezéséről beszélni, amikor Izraelnek súlyos felelőssége van a Közel-Kelet és az afrikai térség destabilizálásában.

De a pártból nem egyedül Toroczkai ostorozta ilyen keményen a kormányt. Az előtte felszólaló Dúró Dóra arra is kitért, hogy hiába nyert kétharmaddal háromszor egymás után magát nemzetinek valló erő, az emberek még mindig a Szulejmánt nézik a magyar történelmi filmek helyett, és a Petőfi Rádióban sem szól a nemzeti rock. 

Toroczkai László
photo_camera Toroczkai László Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Ugyanakkor Mi Hazánk Mozgalomnak az ellenzéki pártokkal sokkal több baja van, mint a Fidesszel. 

Toroczkai nem is akart különbséget tenni az ellenzéki pártok között, mindet egy kalap alá lehet venni azzal, hogy ezek a 21. századi pártok. És ebbe a kategóriába nem csak az LMP-t, a Jobbikot és a Momentumot sorolja, hanem szerinte már az MSZP és a DK is közeledik hozzájuk. Szerinte csak azért vádolták azzal a Mi Hazánk Mozgalmat, hogy a Fidesz zsebében vannak, mert féltették a saját koncukat. Ugyanakkor azt gondolja, hogy az ellenzéki pártok kivétel nélkül tolvaj oligarchák, bankházak és külföldi, magyarellenes szolgálatok zsebéből lógnak ki. 

A pártelnök szerint senki sem tudja, mit jelent az, hogy 21. századi párt, senki sem mondta meg, hogy ezeknek mi az értékrendje. Közben ő genderelméletet lát, és azt, hogy a Momentum kimegy a Pride-ra. A mai ellenzék nem magyar Magyarországot akar, hanem Európai Egyesült Államokat, és egyébként Toroczkai már arra is rájött, hogy mind a Rothschild bankház érdekeit képviselő Emmanuel Macron politikáját képviselik. Az ő pártja pedig nem akar ehhez az ellenzékhez tartozni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.