Újabb veszélyes medvét lőttek ki Tusnádfürdő határában

2018 augusztus 20., hétfő 9:46
79

A helyi Szent Anna vadásztársulat vadászai szombat este Tusnádfürdő határában kilőtték a városba bejáró második veszélyes medvét is. Rafain Zoltán, a vadásztársaság elnöke szerint a hím medve a városka Sepsiszentgyörgy felé eső részében járt be a gazdaságokba, ahol háziállatokat pusztított.

A vadásztársaság ezzel befejezettnek tekinti a feladatát, mert a hatóságok csak kég hím medve kilövését engedélyezték Tusnádfürdő környékén. A városka környékén még négy anyamedve is él kilenc bocsával, ezeket viszont csak áttelepíteni szabad.

Ez nem lesz egyszerű, mert a városka mellett vadászterület gondnokságát ellátó Szent Anna vadásztársaságnak nincsenek altatólövedékes puskái, sem ketrecei, amikben elszállíthatnák a medvéket, amiket befogni se tudnak. Ráadásul a medvék befogadására sem jelentkezett még senki, hiába ajánlotta fel az illetékes román minisztérium a medvefölösleget bármelyik EU-tagállamnak.

A vadászegyesület elnöke úgy vélte az egészséges populáció megőrzése érdekében a gondnokságuk alá tartozó vadászterületen legalább öt, trófeaként értékesíthető medve kilövését, és 15 kisebb medve "kiselejtezés céljából történő kilövését" kellene engedélyeznie a minisztériumnak, hiszen rendkívüli módon túlszaporodott a populáció.

A medvék július közepe óta négy embert sebesítettek meg Tusnádfürdőn. Az első veszélyes medvét augusztus 15-én lőtték ki a város határában.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt