68 év után láthatta újra fiát egy 92 éves dél-koreai nő

külföld
2018 augusztus 21., 10:11
comments 52

A két Korea között zajló diplomáciai enyhülgetés jegyében hétfőn átengedtek az északi rezsimbe olyan dél-koreaiakat, kiknek a diktatúrába élnek rokonaik, akikkel több mint 65 éve nem látták egymást. 

link Forrás

Összesen 89 dél-koreait engedtek beutazni a diktatúrába, a látogatók többsége a hetvenes-nyolcvanas éveiben járt. Olyan családtagjaikkal találkoztak, akiktől az 1950 és 1953 között zajló koreai háború idején választották el őket. 

A mindössze 11 órán át tartó családegyesítés egyik résztvevője a 92 éves Lee Keum-seun volt, aki a fiával találkozhatott. Sang-chul mindössze négyéves volt, amikor elszakították anyjától. Lee az út előtt arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben minden évben kijárt a folyóhoz, és megsiratta fiát, aki szerinte fel se fogja ismerni, ha majd találkoznak. 

photo_camera Fotó: AP

Anya és fia találkozója rendkívül érzelmesre sikeredett, egymáshoz szorított arccal sírtak mindketten, amikor végre találkozhattak. Hasonló jelenetek zajlottak a teremben, ahol elszakított testvérek, illetve szülők és gyerekeik találkoztak hosszú évtizedek után először egymással. 

link Forrás

Voltak a dél-koreai csoportban olyanok, akiknek már nem élnek a szűk családhoz tartozó családtagjaik Északon, ők olyan nagybácsikkal és unokahúgokkal találkoztak, akiket most láttak életükben először.

A családegyesítésen rész vett dél-koreaiakat sorsoláson választották ki. A legidősebb látogató egy 101 éves férfi volt. Összesen 57 ezer dél-koreai regisztrált, hogy szeretnének részt venni a programban, és több mint 60 százalékuk 80 évesnél idősebb. A Vöröskereszt családegyesítő programjában annak idején több mint 130 ezren jelentkeztek, de évről évre sok ezren halnak meg közülük.

Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein arról, hogy számos ember úgy kellett meghaljon, hogy nem találkozhatott még egyszer elszakított családtagjaival, azt mondta, hogy ez az északi és a déli kormányok közös szégyene. Egyben sürgette, hogy a jövőben minél több hasonló találkozóra kerülhessen sor. 

A mostani program három napos, összesen hatszor találkozhatnak majd a családtagok. A legtöbb programot megfigyelik a hatóságok, mindössze egy ebédet lehet majd négyszemközt elkölteni. 

A családegyesítések második köre csütörtökön indul majd, ekkor 83 észak-koreai találkozhat majd déli rokonaival. A családegyesítő programok korábban is futottak már, de 2015-ben leállították őket a két ország között növekvő diplomáciai feszültség miatt. (USAToday)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.