A magyar külügyminisztérium megmutatta Kínának, milyen is a hagyományos magyar tűzijáték

külföld
2018 augusztus 21., 08:50
comments 69

Fontos mérföldkövet hagyott el tegnap este a keleti nyitás politikája, a kormany.hu beszámolója szerint például Csunking városában is a magyar államalapítás előtt tisztelegtek tegnap.

2018. augusztus 20-án este a magyar zászló lobogott a világ legnépesebb városának, Csungking központjának 61 emeletes felhőkarcolóján interaktív fényjáték keretében.

- írja a közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A dolog a csunkingi magyar konzulátus fotóján így néz ki:

De ezzel nem volt még vége Magyarország augusztus 20-i diadalmenetének Kínában. A közlemény szerint ugyanis

„a zászlót kínai köszöntő szavak, majd tűzijáték követte, amellyel a kínai fél a magyar államalapítás előtti tiszteletét fejezte ki. A 33 milliós város lakossága ezáltal virtuális ízelítőt kapott a hagyományos magyar ünneplési formából.”

Magyarországon egyébként a 19. század végétől, tehát több mint egy évszázada ünnepeljük tűzijátékkal az államalapítást. Kínában biztosan nagyon hálásak voltak a nagy hagyományú ízelítőért, hiszen náluk csak 1000 évvel korábban, a 9. századtól, a Tang-dinasztia idején kezdtek nagy ünnepekkor tűzijátékokat használni, legalább is az erről szóló első írásos emlékek ebből az időszakból származnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.