A Microsoft azt állítja, hogy orosz hackerek támadását akadályozta meg amerikai politikai intézmények ellen

külföld
2018 augusztus 21., 10:43

Újabb orosz hackertámadási kísérleteket leplezett le az amerikai félidős választások közeledtével a Microsoft, a szoftveróriás közlése szerint a támadások célpontjai amerikai politikai intézmények voltak.

A cég kedden elmondta, hogy egy, az orosz kormányhoz köthető hackercsoport hamis honlapokat hozott létre, amelyek két konzervatív agytröszt, a Hudson Intézet és a Nemzetközi Republikánus Intézet weboldalait imitálták, illetve három szenátusi oldalt. A Microsoft többet nem árult el a hamis oldalakról.

A támadást feltehetőleg a Strontium (más néven: Fancy Bear vagy APT28) nevű csoport követte el, amelyet Robert Mueller különleges ügyész az orosz katonai hírszerzéshez, a GRU-hoz tartozóként azonosított. Mueller szerint ők törték fel a Demokrata Párt levelezőrendszerét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején.

Néhány hete Claire McCaskill demokrata szenátor árulta el, hogy orosz hackerek sikertelen kísérletet tettek szenátusi számítógépes hálózatának feltörésére.
A 2016-os amerikai elnökválasztás előtt hasonló támadásokra került sor, amelyek célja amerikai hírszerzési tisztségviselők szerint azt volt, hogy Hillary Clinton demokrata elnökjelölt befeketítésével győzelemre segítsék a republikánusok üdvöskéjét, Donald Trumpot.

A jelenlegi hackertevékenység célja azonban nem valamelyik oldal segítése, hanem a demokrácia hitelének megtépázása - hívta fel a figyelmet egy interjúban Brad Smith, a Microsoft elnöke.

Smith szerint egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy sikerült volna a hackerek kísérlete, és bárki is rákattintott volna a hamis honlapokra. Az oldalak felkeresésével az internetezők számítógépét feltörhették és megfigyelhették volna, illetve ellophatták volna adataikat.

"Örülünk, hogy munkánkkal felhívjuk magunkra a rosszfiúk figyelmét" - mondta David Tell, a támadások egyik célpontjaként megnevezett Hudson Intézet szóvivője. "Ez vélhetőleg azt jelenti, hogy eredményesek vagyunk." (MTI, BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.