Már a nyolcadik embernek, most egy fiatal afgán nőnek nem adnak enni a hatóságok a magyar határon

A Helsinki Bizottság Facebook oldalára tett ki egy hírt arról, hogy már a nyolcadik ember, most egy fiatal afgán nő nem kap enni a magyar-szerb határon lévő tranzitzónában.

Múlt héten írtuk meg, hogy a magyar hatóságok a tranzitzónában nem adnak enni a azoknak a menedékkérőknek, akiknek kérelmét első fokon elutasították, hátha az éheztetéssel rá tudják venni őket, hogy visszamenjenek a határ szerb oldalára. Augusztus 20-án Iványi Gábor lelkész próbált ételt vinni a menedékkérőknek, de a magyar hatóságok ezt nem engedték meg neki.

A Helsinki mai bejegyzése szerint a nyolcadik menedékkérő, akinek nem adnak enni egy fiatal afgán nő, aki borzalmas szenvedéseken ment keresztül, míg hazájából eljutott a határig, de

„a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes.”

A Helsinki ebben az esetben is a strasbourgi bírósághoz fordul, ami korábban már kimondta, hogy a magyar állam nem éheztetheti a menedékkérőket. Itt most az a cinikus játék megy, hogy azoknál a konkrét személyeknél, ahol a bíróság kimondja, hogy muszáj adni enni, ott ennek aláveti magát a magyar állam, de láthatóan minden újabb menedékkérőnél megpróbálja az éheztetést, pedig nyilván tudják, hogy a döntés ugyanaz lesz, de mégis megvárják, míg minden külön esetben kötelezik őket, hátha el tudják addig húzni az időt, míg egyik-másik ember az éhség miatt visszamegy Szerbiába, és akkor vele már nem kell vele többet foglalkozni. Aki elhagyja a tranzitzónát és nem várja meg a menedékügyi eljárás végét, az később nem próbálkozhat újra, elvileg elveszíti az esélyét, hogy legálisan Európába jusson.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.