Már a nyolcadik embernek, most egy fiatal afgán nőnek nem adnak enni a hatóságok a magyar határon

politika
2018 augusztus 21., 14:20
comments 436

A Helsinki Bizottság Facebook oldalára tett ki egy hírt arról, hogy már a nyolcadik ember, most egy fiatal afgán nő nem kap enni a magyar-szerb határon lévő tranzitzónában.

Múlt héten írtuk meg, hogy a magyar hatóságok a tranzitzónában nem adnak enni a azoknak a menedékkérőknek, akiknek kérelmét első fokon elutasították, hátha az éheztetéssel rá tudják venni őket, hogy visszamenjenek a határ szerb oldalára. Augusztus 20-án Iványi Gábor lelkész próbált ételt vinni a menedékkérőknek, de a magyar hatóságok ezt nem engedték meg neki.

A Helsinki mai bejegyzése szerint a nyolcadik menedékkérő, akinek nem adnak enni egy fiatal afgán nő, aki borzalmas szenvedéseken ment keresztül, míg hazájából eljutott a határig, de

„a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes.”

A Helsinki ebben az esetben is a strasbourgi bírósághoz fordul, ami korábban már kimondta, hogy a magyar állam nem éheztetheti a menedékkérőket. Itt most az a cinikus játék megy, hogy azoknál a konkrét személyeknél, ahol a bíróság kimondja, hogy muszáj adni enni, ott ennek aláveti magát a magyar állam, de láthatóan minden újabb menedékkérőnél megpróbálja az éheztetést, pedig nyilván tudják, hogy a döntés ugyanaz lesz, de mégis megvárják, míg minden külön esetben kötelezik őket, hátha el tudják addig húzni az időt, míg egyik-másik ember az éhség miatt visszamegy Szerbiába, és akkor vele már nem kell vele többet foglalkozni. Aki elhagyja a tranzitzónát és nem várja meg a menedékügyi eljárás végét, az később nem próbálkozhat újra, elvileg elveszíti az esélyét, hogy legálisan Európába jusson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt