Már a nyolcadik embernek, most egy fiatal afgán nőnek nem adnak enni a hatóságok a magyar határon

politika
2018 augusztus 21., 16:20

A Helsinki Bizottság Facebook oldalára tett ki egy hírt arról, hogy már a nyolcadik ember, most egy fiatal afgán nő nem kap enni a magyar-szerb határon lévő tranzitzónában.

Múlt héten írtuk meg, hogy a magyar hatóságok a tranzitzónában nem adnak enni a azoknak a menedékkérőknek, akiknek kérelmét első fokon elutasították, hátha az éheztetéssel rá tudják venni őket, hogy visszamenjenek a határ szerb oldalára. Augusztus 20-án Iványi Gábor lelkész próbált ételt vinni a menedékkérőknek, de a magyar hatóságok ezt nem engedték meg neki.

A Helsinki mai bejegyzése szerint a nyolcadik menedékkérő, akinek nem adnak enni egy fiatal afgán nő, aki borzalmas szenvedéseken ment keresztül, míg hazájából eljutott a határig, de

„a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes.”

A Helsinki ebben az esetben is a strasbourgi bírósághoz fordul, ami korábban már kimondta, hogy a magyar állam nem éheztetheti a menedékkérőket. Itt most az a cinikus játék megy, hogy azoknál a konkrét személyeknél, ahol a bíróság kimondja, hogy muszáj adni enni, ott ennek aláveti magát a magyar állam, de láthatóan minden újabb menedékkérőnél megpróbálja az éheztetést, pedig nyilván tudják, hogy a döntés ugyanaz lesz, de mégis megvárják, míg minden külön esetben kötelezik őket, hátha el tudják addig húzni az időt, míg egyik-másik ember az éhség miatt visszamegy Szerbiába, és akkor vele már nem kell vele többet foglalkozni. Aki elhagyja a tranzitzónát és nem várja meg a menedékügyi eljárás végét, az később nem próbálkozhat újra, elvileg elveszíti az esélyét, hogy legálisan Európába jusson.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.