A magyar hatóság nem ad enni a menedékkérőknek, hátha hamarabb visszamennek Szerbiába

elmebaj
2018 augusztus 16., 15:18

A Magyar Helsinki Bizottság pár napja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert a déli határon felállított tranzitzónában a magyar hatóság emberei nem adtak enni azoknak a nagykorú menedékkérőknek, akiknek első fokon elutasították a menedékkérelmét, de meg akarták várni a jogerős döntést, írja az Index.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság (BMH) arra hivatkozik, hogy a júliusban megváltoztatott menekültügyi szabályozás alapján mindenkinek elutasítják a kérelmét, aki Szerbia felől érkezik. Így a menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, mivel hiányos a szabályozás. Így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás, aminek kitoloncolás a vége. 

A hatóság a menedékkérőket addig arra biztatja, hogy menjenek vissza Szerbiába, a nagykorúak pedig enni sem kapnak.

A lap bemutatta a két afgán családnak az esetét, akiknek az ügyét a magyar hatóság az első fokú elutasítás után nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárásként kezelte. 

A BMH pedig úgy értelmezi a szabályokat, hogy a tranzitzóna idegenrendészeti részlegében nem kell ellátást biztosítani az ott tartózkodóknak.

Végül a család kiskorú tagjai és egy szoptatós anya kapott ételt, de a nő férjének és egy 18 éves fiúnak már nem adtak enni. Ráadásul a lap szerint egy elkülönített helyen etették őket, hogy véletlenül se adhassanak a családtagjaiknak. A Helsinki Bizottság szerint a felnőtteket arra biztatják, hogy inkább menjenek vissza Szerbiába.

Miután a Helsinki Bizottság augusztus 10-én ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bizottságtól, az még aznap kötelezte a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a két családnak. A lap az intézkedésről készült dokumentumok alapján azt írta, hogy szombaton már kaptak enni a családok, azóta pedig napi háromszor esznek.

A Helsinki Bizottság ügyfelei között volt két hadköteles korú, szír férfi is, akik a háború elől menekültek el, akik az intézkedés hatására először szintén kaptak enni, de a lap szerint kedden már azt mondták nekik, hogy ha enni akarnak, forduljanak a bírósághoz.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.