Németország az USA-tól független fizetési rendszert állítana fel az iráni atomalku megőrzéséért

külföld
2018 augusztus 21., 21:10
comments 127

A német külügyminiszter szerint Európának az Egyesült Államoktól független fizetési rendszert kell felállítania, amennyiben meg akarja őrizni azokat a nukleáris megállapodásokat Iránnal, amiket a Trump-adminisztráció felmondott.

photo_camera Heiko Maas Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

Ismert, hogy az Obama-adminisztráció, Oroszország, Kína és európai nagyhatalmak 2015-ben kötöttek alkut Iránnal. A megállapodás lényege (röviden), hogy a nagyhatalmak felfüggesztik az Iránt sújtó szankciókat, cserébe Teherán garanciákat ad arra, hogy nem fejleszt atomfegyvereket. (Az alku részletei itt.) Ezt a megállapodást rúgta fel májusban a Trump-kormány.

Heiko Maas a német Handelsblatt üzleti lapban írt kedden arról, hogy olyan pénzügyi csatornákat kell létrehozni, amelyeket függetlenek az Egyesült Államoktól, és ezáltal biztosíthatják az atomalku megmaradását.

„Elengedhetetlen, hogy megerősítsük az európai függetlenséget azáltal, hogy létrehozunk olyan független fizetési csatornákat, egy új SWIFT-rendszert és egy európai pénzügyi alapot, amely független az Egyesült Államoktól”

- írta a külügyminiszter, aki szerint mindent meg kell tenni a megállapodás fenntartásáért, mert „minden nap, amikor az alku áll, jobb, mint az a válság, ami máskülönben fenyegeti a Közel-Keletet”.

A helyzet elég abszurd, ha onnan nézzük, hogy 2012-ben az EU és az USA épp a belgiumi központú SWIFT globális pénzügyi rendszerből történt kizárással illetve szankcionálással tudták megfegyelmezni Iránt.

Maas azt is írja a cikkben, hogy Washington továbbra is fontos stratégiai partnere kell maradjon Európának, és azt kell üzenni Amerika felé, hogy együtt akarunk dolgozni velük, de hozzátette, hogy „nem fogjuk engedni, hogy sértsék az érdekeinket, anélkül, hogy egyeztetnének velünk.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.