Bekövetkezett: Trump felmondja az iráni atomalkut

Hatalmas várakozás előzte meg Trump mai bejelentését, sokan reménykedtek benne, hogy a tanácsadóinak és az európai szövetségeknek sikerül meggyőzni az elnököt arról, hogy ne tegye meg.

De megtette: az Egyesült Államok felmondja az alkut Iránnal, és újra bevezeti a szankciókat.

Trump bejelentFotó: SAUL LOEB/AFP

Az Obama-kormány, Oroszország, Kína és európai nagyhatalmak 2015-ben kötöttek alkut Iránnal. A bonyolult megállapodásról itt olvashatnak részletesen - röviden úgy foglalható össze, hogy a nyugati hatalmak felfüggesztik az iráni gazdaságot megrogyasztó szankciókat, cserébe Irán belemegy olyan megszorításokba, amelyek önmagukban évekre garantálják, hogy még akkor se legyen atomfegyverük, ha megpróbálnák kijátszani a feltételeket.

Trump a kampányában és elnökként is rendre az alku felmondásával fenyegetőzött, és tavaly októberben meg is tagadta a megállapodás újbóli hitelesítését. De a végső lépést, a szankciók újbóli bevezetését nem lépte meg. Eddig.

„Nyilvánvaló, hogy az életben lévő megállapodás rothadó szerkezete nem alkalmas arra, hogy megelőzzük az iráni atombomba kifejlesztését” 

- közölte Trump. Arról beszélt, hogy Irán támogatja a terrorizmust - a Hezbollahot, a Hamászt és az al-Kaidát -, és destabilizálni próbálja a Közel-Keletet.

Iráni nő sétál a korábbi amerikai nagykövetség előtt TeheránbanFotó: ATTA KENARE/AFP

Saját nemzetbiztonsági és katonai tanácsadói mellett Emmanuel Macron francia elnök is az utolsó pillanatig próbálta meggyőzni Trumpot. A francia kormány álláspontja szerint az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás 

nem tökéletes, de a béke forrása egy robbanékony régióban. 

A francia védelmi miniszter szerint az atomalku sikeresen felfüggesztette Irán katonai célú atomprogramját, az irániak pedig tiszteletben tartják a megállapodást.

A Reuters és az Ipsos kedden közzétett felmérése szerint az amerikaiak kevesebb mint egyharmada ért egyet Trump döntésével.

„Készen állunk minden lehetséges forgatókönyvre. Ha az Egyesült Államok megsérti a megállapodást, naiv dolog lenne tárgyalni vele ismét” - nyilatkozta korábban az iráni alelnök.

Trump ugyanezen a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Mike Pompeo külügyminiszter már úton van Észak-Koreába, hogy folytassa a tárgyalásokat a két ország között. Korábban többen felhívták a figyelmet rá, hogy az alku felrúgása pont most azért is rossz ötlet, mert hiteltelennek, megbízhatatlannak mutatja az Egyesült Államokat, amely Észak-Korával valószínűleg hasonló megállapodást akar kötni, mint három éve Iránnal. (BBC, Politico, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.