Bekövetkezett: Trump felmondja az iráni atomalkut

Hatalmas várakozás előzte meg Trump mai bejelentését, sokan reménykedtek benne, hogy a tanácsadóinak és az európai szövetségeknek sikerül meggyőzni az elnököt arról, hogy ne tegye meg.

De megtette: az Egyesült Államok felmondja az alkut Iránnal, és újra bevezeti a szankciókat.

Trump bejelentFotó: SAUL LOEB/AFP

Az Obama-kormány, Oroszország, Kína és európai nagyhatalmak 2015-ben kötöttek alkut Iránnal. A bonyolult megállapodásról itt olvashatnak részletesen - röviden úgy foglalható össze, hogy a nyugati hatalmak felfüggesztik az iráni gazdaságot megrogyasztó szankciókat, cserébe Irán belemegy olyan megszorításokba, amelyek önmagukban évekre garantálják, hogy még akkor se legyen atomfegyverük, ha megpróbálnák kijátszani a feltételeket.

Trump a kampányában és elnökként is rendre az alku felmondásával fenyegetőzött, és tavaly októberben meg is tagadta a megállapodás újbóli hitelesítését. De a végső lépést, a szankciók újbóli bevezetését nem lépte meg. Eddig.

„Nyilvánvaló, hogy az életben lévő megállapodás rothadó szerkezete nem alkalmas arra, hogy megelőzzük az iráni atombomba kifejlesztését” 

- közölte Trump. Arról beszélt, hogy Irán támogatja a terrorizmust - a Hezbollahot, a Hamászt és az al-Kaidát -, és destabilizálni próbálja a Közel-Keletet.

Iráni nő sétál a korábbi amerikai nagykövetség előtt TeheránbanFotó: ATTA KENARE/AFP

Saját nemzetbiztonsági és katonai tanácsadói mellett Emmanuel Macron francia elnök is az utolsó pillanatig próbálta meggyőzni Trumpot. A francia kormány álláspontja szerint az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás 

nem tökéletes, de a béke forrása egy robbanékony régióban. 

A francia védelmi miniszter szerint az atomalku sikeresen felfüggesztette Irán katonai célú atomprogramját, az irániak pedig tiszteletben tartják a megállapodást.

A Reuters és az Ipsos kedden közzétett felmérése szerint az amerikaiak kevesebb mint egyharmada ért egyet Trump döntésével.

„Készen állunk minden lehetséges forgatókönyvre. Ha az Egyesült Államok megsérti a megállapodást, naiv dolog lenne tárgyalni vele ismét” - nyilatkozta korábban az iráni alelnök.

Trump ugyanezen a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Mike Pompeo külügyminiszter már úton van Észak-Koreába, hogy folytassa a tárgyalásokat a két ország között. Korábban többen felhívták a figyelmet rá, hogy az alku felrúgása pont most azért is rossz ötlet, mert hiteltelennek, megbízhatatlannak mutatja az Egyesült Államokat, amely Észak-Korával valószínűleg hasonló megállapodást akar kötni, mint három éve Iránnal. (BBC, Politico, MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.