5-ös erősségűre nőtt a Hawaii felé tartó hurrikán

katasztrófa
2018 augusztus 22., 13:21
comments 83

Ötös erősségűre nőtt a Lane hurrikán, ami csütörtökön érheti el Hawaiit és egészen szombatig tombolhat a térségben – közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC) helyi idő szerint kedden. A Lane ezzel elérte a Saffir-Simpson hurrikánskála csúcsát, ami azt jelenti, hogy katasztrofális pusztítás kísérheti útját.

link Forrás

A trópusi vihar középpontja jelenleg Kailuától 605, Honolulutól pedig 860 kilométerre található, és óránként 15 kilométert tesz meg északnyugati irányba. A szigetcsoport lakosságának mielőbb fel kell készülnie a trópusi viharra, amit áradások és akár 260 km/órás széllökések kísérhetnek – közölte az NHC, ami szerint előfordulhat, hogy a Lane ereje kissé gyengül a következő 48 órában, de ettől még ugyanolyan veszélyes.

A hurrikán először valószínűleg a nagy szigeten söpör majd végig, majd Maui, Lanai és Moloka'i irányába vonul tovább. „A vihar eddig nyugati irányban haladt, de arra számítunk, hogy szerdán északnyugatra fordul. Nem tudjuk pontosan kiszámítani a Lane útját, és egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy melyik szigeteken várható pusztítás” – mondta el Gavin Shigesato meteorológus.

A hurrikánközpont szerint a Lane nyomában helyenként akár 510 mm csapadék is hullhat, ami hirtelen áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet. A várható pusztítás hetekre lakhatatlanná tehet egyes területeket. A hawaii hatóságok felszólították a lakosságot, hogy készüljenek fel az otthonaik elhagyására.

David Ige, Hawaii kormányzója kedden azt mondta, hogy még sohasem látott ilyen drámai változásokat az előrejelzésben, mint a Lane hurrikánnál. „Felszólítom a lakosokat és a látogatókat, hogy jelentős hatásra készüljenek fel” – írta Ige a Facebookon és a Twitteren.

A Lane hurrikán a NOAA felvételén kedden, már Hawaii közelében.
photo_camera A Lane hurrikán a NOAA felvételén kedden, már Hawaii közelében. Fotó: Jose Romero/AFP

Az Oahau szigetén található Honolulu polgármestere, Kirk Caldwell arra kérte a lakosokat, hogy két hétre elég készleteket halmozzanak fel, és tartsák a kapcsolatot a szomszédokkal és a barátokkal. Hawaiin szerdától péntekig áradásriadó van érvényben. A nagy szigeten és Mauin is bezárták az iskolákat, és töröltek minden délutáni oktatási tevékenységet.

Hawaii lakossága még nem heverte ki teljesen a Kilauea vulkán pusztítását, ami 3 hónapig ontotta magából a lávát. A vulkánkitörés ezreket kényszerített menekülésre, és a láva több száz közeli épületet semmisített meg. (AP/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.