A szokatlanul forró nyár miatt éhezés fenyegeti a svéd rénszarvasokat

külföld
2018 augusztus 22., 16:32
comments 117

Állami segítséget kérnek a rénszarvastartó számik, mivel az idei, szokatlanul forró svéd nyár súlyosan érintette környezetüket, és félő, hogy a hőség következtében ellehetetlenül az életmódjuk. Idén júliusban rendre 30 fok fölött volt a hőmérséklet napközben az országban, és a szárazság mellett erdőtüzek is pusztítottak. 

A svéd kormány a héten tette közzé azt az öt fő területet, melyen fel kívánnak lépni a globális felmelegedés következményeivel szemben. Az ország 4600 rénszarvastartója viszont úgy érzi, hogy őket kihagyták az intézkedési csomagból. A számik mintegy 250 ezer rénszarvast tartanak, és most rendkívüli segítséget várnak, hogy takarmányt vásárolhassanak, mivel a bevett legeltető területeik akár évtizedekre is tönkremehettek a szárazság és a tűz miatt. 

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A számi szövetség vezetője, Niila Inga szerint a rénszarvasok mellett a számi kultúra is veszélyben van. Az állattartók attól félnek, hogy segítség nélkül számos állat már ezt az évet sem éli túl. Szintén probléma, hogy megfelelő táplálék nélkül a borjak annyira gyengék lehetnek, hogy képtelenek lesznek átkísérni anyjukat egy új legelőterületre. 

De a rövidtávú segítség mellett hosszútávú segélyprogramot is szeretnének az államtól, hogy a következő időszakban is tompítani tudják a klímaváltozás hatásait. 

Svédországban egyedül a számik jogosultak a rénszarvasok tartására (számik tulajdonában lévő rénszarvast lőtt ki a tulajdonos engedélye nélkül Semjén Zsolt is), de nem birtokolják azokat a földeket, melyeken legeltetnek. Ezért most olyan kormányzati lépésekben bíznak, melyek új, legelhető területeket biztosítanának az állatok számára. Súlyos gondot jelent, hogy a klímaváltozás következtében a rénszarvasok egyre nehezebben tudnak zuzmókra akadni, pedig a növény étrendjük fontos része. 

Inga szerint kutatók már dolgoznak azon, hogy az erdőket be lehessen jobban zuzmósítani, de gyors eredményekhez további források kellenének. 

A kormány részéről egy szóvivő reagált, aki szerint alapvetően nyitottak a számik segítségkérésére, de meg akarják várni a teljes jelentésüket, hogy pontosan felmérhessék, mekkora károkat okozott az idei hőség és milyen segítségre van szükségük. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.