A szokatlanul forró nyár miatt éhezés fenyegeti a svéd rénszarvasokat

Állami segítséget kérnek a rénszarvastartó számik, mivel az idei, szokatlanul forró svéd nyár súlyosan érintette környezetüket, és félő, hogy a hőség következtében ellehetetlenül az életmódjuk. Idén júliusban rendre 30 fok fölött volt a hőmérséklet napközben az országban, és a szárazság mellett erdőtüzek is pusztítottak. 

A svéd kormány a héten tette közzé azt az öt fő területet, melyen fel kívánnak lépni a globális felmelegedés következményeivel szemben. Az ország 4600 rénszarvastartója viszont úgy érzi, hogy őket kihagyták az intézkedési csomagból. A számik mintegy 250 ezer rénszarvast tartanak, és most rendkívüli segítséget várnak, hogy takarmányt vásárolhassanak, mivel a bevett legeltető területeik akár évtizedekre is tönkremehettek a szárazság és a tűz miatt. 

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A számi szövetség vezetője, Niila Inga szerint a rénszarvasok mellett a számi kultúra is veszélyben van. Az állattartók attól félnek, hogy segítség nélkül számos állat már ezt az évet sem éli túl. Szintén probléma, hogy megfelelő táplálék nélkül a borjak annyira gyengék lehetnek, hogy képtelenek lesznek átkísérni anyjukat egy új legelőterületre. 

De a rövidtávú segítség mellett hosszútávú segélyprogramot is szeretnének az államtól, hogy a következő időszakban is tompítani tudják a klímaváltozás hatásait. 

Svédországban egyedül a számik jogosultak a rénszarvasok tartására (számik tulajdonában lévő rénszarvast lőtt ki a tulajdonos engedélye nélkül Semjén Zsolt is), de nem birtokolják azokat a földeket, melyeken legeltetnek. Ezért most olyan kormányzati lépésekben bíznak, melyek új, legelhető területeket biztosítanának az állatok számára. Súlyos gondot jelent, hogy a klímaváltozás következtében a rénszarvasok egyre nehezebben tudnak zuzmókra akadni, pedig a növény étrendjük fontos része. 

Inga szerint kutatók már dolgoznak azon, hogy az erdőket be lehessen jobban zuzmósítani, de gyors eredményekhez további források kellenének. 

A kormány részéről egy szóvivő reagált, aki szerint alapvetően nyitottak a számik segítségkérésére, de meg akarják várni a teljes jelentésüket, hogy pontosan felmérhessék, mekkora károkat okozott az idei hőség és milyen segítségre van szükségük. (Guardian)