Brüsszelnek oké, ha az Apple megveszi a Shazamot

Iparági források szerint az EU nem szabott feltételek, és jóváhagyták, hogy az Apple felvásárolja a brit zenefelismerő alkalmazást, a Shazamot. 

A tranzakciót még tavaly decemberben jelentették be, elemzők szerint a felvásárlás révén az Apple hatékonyabban szállhatna versenybe a Spotify ellen, az Európai Bizottság azonban idén tavasszal vizsgálatot indított, azt kutatva, hogy az esetlege felvásárlás összefér-e a monopólium-ellenes szabályzatokkal. Mint akkor elhangzott, attól tartottak, hogy a Shazam megszerzése révén az Apple olyan jogosulatlan előnyhöz jutna, mely révén konkurenseitől szívhatna el felhasználókat. Amiatt is aggódtak, hogy az Apple majd kevésbé lesz lelkes, ha a Shazamban a riválisai felületeire kell átirányítania a felhasználókat. 

Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa Picture-Alliance/AFP

Sem az Európai Bizottság, sem az Apple nem kívánta kommentálni a Reuters szerdai értesüléseit. Hivatalos döntés elvileg szeptember 18-án várható. 

Azt amúgy nem tudni, hogy az Apple mennyiért vinné a brit céget. A TechCrunch korábban arról írt, hogy 400 millió dollár lehet a vételár, ami jóval a Shazamra becsült egymilliárd dolláros érték alatt van. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.