Egy év után üzenhetett újra az Iszlám Állam vezére

Több 444 videó?
Szeretném

A terrorkalifátus vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi üzenetét a terrorszervezet médiafelületei tették közzé. Eszerint al-Baghdadi kitartásra szólította fel a szervezet követőit, és arról beszélt, hogy a győzelem vagy vereség nem egy város elfoglalásán vagy elvesztésén múlik, ahogy nem is azon, hogy kinek van nagyobb légiereje, interkontinentális rakétái vagy okosbombái. 

A hírről beszámoló Reuters képtelen volt megerősíttetni, hogy valóban al-Baghdadi hallható a hangfelvételen, ami szerdán kezdett el terjedni az ISIS felületein. A kalifátus tavaly ilyenkor még jelentős területeket tartott ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban is, de az elmúlt egy évben nemzetközi katonai összefogással sikerült a terrorszervezetet kiszorítani a jelentős városokból a sivatagokba. 

Al-Baghdadi 2014-ben, Moszul elfoglalásakor nevezte ki magát minden muszlim vezetőjének. Feltételezések szerint jelenleg valahol az iraki-szíriai határ környékén bujkálhat, miután minden elfoglalt városát elveszítette a terrorszervezet. Az ISIS vezetőjének halálát az elmúlt években számos alkalommal rebesgették, a szerdai hangüzenete sok hónap után az első jele annak, hogy életben lehet. 

Legutóbb tavaly szeptemberben került elő tőle egy 46 perces hangfelvétel, ahol arra szólította fel a terrorszervezet követőit, hogy bárhol is legyenek a világban, támadjanak a nyugatiakra, és folytassák a harcot Szíriában és Irakban.