Merkel német politikust szeretne látni az Európai Bizottság élén

eu
2018 augusztus 24., 7:49
comments 118

A Financial Times ír arról, hogy Angela Merkel német kancellár mindent megmozgat azért, hogy az Európai Bizottság következő elnöke a jelenlegi német gazdasági miniszter, Peter Altmaier legyen. 

photo_camera Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezért cserébe Merkel állítólag hajlandó lenne arra is, hogy ne német bankár váltsa majd Mario Draghit az Európai Központi Bank élén. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy az EKB élére simán a német jegybank jelenlegi elnöke, Jens Weidmann érkezhet majd 2019 októberében, amikor Draghi megbízatása lejár. 

Ugyanakkor a befolyásos német gazdasági lap, a Handelsblatt csütörtökön arról írt, hogy Altmaier válthatja majd Jean-Claude Junckert az EB élén. A lap szerint Altmaier mellett a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber, valamint a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen neve merült fel Berlinben, mint lehetséges német jelölté a posztra. 

A lap szerint a váltás jól mutatja, hogy Németországnak mennyire fontos lett, ki vezetheti majd a következő ciklusban a Bizottságot, és ezért cserébe feláldoznák az eurózóna monetáris politikáját meghatározó posztot is, ami eddig elég biztos német befutásnak tűnt. Így viszont komoly helyezkedés és versenyfutás indulhat meg a hirtelen nyitottá vált bankvezetői pozícióért a tagországok között. (Financial Times, Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt