Merkel német politikust szeretne látni az Európai Bizottság élén

A Financial Times ír arról, hogy Angela Merkel német kancellár mindent megmozgat azért, hogy az Európai Bizottság következő elnöke a jelenlegi német gazdasági miniszter, Peter Altmaier legyen. 

Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezért cserébe Merkel állítólag hajlandó lenne arra is, hogy ne német bankár váltsa majd Mario Draghit az Európai Központi Bank élén. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy az EKB élére simán a német jegybank jelenlegi elnöke, Jens Weidmann érkezhet majd 2019 októberében, amikor Draghi megbízatása lejár. 

Ugyanakkor a befolyásos német gazdasági lap, a Handelsblatt csütörtökön arról írt, hogy Altmaier válthatja majd Jean-Claude Junckert az EB élén. A lap szerint Altmaier mellett a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber, valamint a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen neve merült fel Berlinben, mint lehetséges német jelölté a posztra. 

A lap szerint a váltás jól mutatja, hogy Németországnak mennyire fontos lett, ki vezetheti majd a következő ciklusban a Bizottságot, és ezért cserébe feláldoznák az eurózóna monetáris politikáját meghatározó posztot is, ami eddig elég biztos német befutásnak tűnt. Így viszont komoly helyezkedés és versenyfutás indulhat meg a hirtelen nyitottá vált bankvezetői pozícióért a tagországok között. (Financial Times, Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.