Merkel német politikust szeretne látni az Európai Bizottság élén

A Financial Times ír arról, hogy Angela Merkel német kancellár mindent megmozgat azért, hogy az Európai Bizottság következő elnöke a jelenlegi német gazdasági miniszter, Peter Altmaier legyen. 

Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezért cserébe Merkel állítólag hajlandó lenne arra is, hogy ne német bankár váltsa majd Mario Draghit az Európai Központi Bank élén. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy az EKB élére simán a német jegybank jelenlegi elnöke, Jens Weidmann érkezhet majd 2019 októberében, amikor Draghi megbízatása lejár. 

Ugyanakkor a befolyásos német gazdasági lap, a Handelsblatt csütörtökön arról írt, hogy Altmaier válthatja majd Jean-Claude Junckert az EB élén. A lap szerint Altmaier mellett a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber, valamint a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen neve merült fel Berlinben, mint lehetséges német jelölté a posztra. 

A lap szerint a váltás jól mutatja, hogy Németországnak mennyire fontos lett, ki vezetheti majd a következő ciklusban a Bizottságot, és ezért cserébe feláldoznák az eurózóna monetáris politikáját meghatározó posztot is, ami eddig elég biztos német befutásnak tűnt. Így viszont komoly helyezkedés és versenyfutás indulhat meg a hirtelen nyitottá vált bankvezetői pozícióért a tagországok között. (Financial Times, Politico)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.