Merkel német politikust szeretne látni az Európai Bizottság élén

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Financial Times ír arról, hogy Angela Merkel német kancellár mindent megmozgat azért, hogy az Európai Bizottság következő elnöke a jelenlegi német gazdasági miniszter, Peter Altmaier legyen. 

Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezért cserébe Merkel állítólag hajlandó lenne arra is, hogy ne német bankár váltsa majd Mario Draghit az Európai Központi Bank élén. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy az EKB élére simán a német jegybank jelenlegi elnöke, Jens Weidmann érkezhet majd 2019 októberében, amikor Draghi megbízatása lejár. 

Ugyanakkor a befolyásos német gazdasági lap, a Handelsblatt csütörtökön arról írt, hogy Altmaier válthatja majd Jean-Claude Junckert az EB élén. A lap szerint Altmaier mellett a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber, valamint a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen neve merült fel Berlinben, mint lehetséges német jelölté a posztra. 

A lap szerint a váltás jól mutatja, hogy Németországnak mennyire fontos lett, ki vezetheti majd a következő ciklusban a Bizottságot, és ezért cserébe feláldoznák az eurózóna monetáris politikáját meghatározó posztot is, ami eddig elég biztos német befutásnak tűnt. Így viszont komoly helyezkedés és versenyfutás indulhat meg a hirtelen nyitottá vált bankvezetői pozícióért a tagországok között. (Financial Times, Politico)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.