Rétvári: Mindenki olyan életet él, amilyet kíván, de társadalmi nemekről nem lehet beszélni

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az LMP-s Szabó Szabolcs kérdezte a kormányt írásban arról, hogy tervezik-e a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés szak megszüntetését. Az Emmit vezető Kásler Miklós helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki elmondta, 

„A kormány világos álláspontja az, hogy az ember férfinak vagy nőnek születik, így társadalmi nemekről nem beszélhetünk. Ugyanakkor mindenki olyan életet él, amilyet kíván.”

Azaz Rétvári, miután a kormány nevében kijelölte, hogy 'miről nem beszélhetünk', elmondta, hogy mindenki olyan életet él, amilyet kíván. Majd így folytatta: 

„A gender szakra rendkívül kevés a jelentkezők száma, így ez már önmagában érv a megszüntetés mellett. A "társadalmi nemek tanulmánya" mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki. A szak gazdasági szempontból nem racionális, így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók.”

A kormány rendre ezeket az 'érveket' hangoztatja, amikor a társadalmi nemek szak megszüntetésének lehetőségét lebegtetik, úgy csinálva, mintha fogalmuk se lenne arról, hogy mit tanítanak ezen a mesterszakon. Arról, hogy mit tanítanak valójában ezen a szakon, és miért lehet szüksége erre Magyarországnak, tavaly beszélgettünk a szak egyik oktatójával. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.