Leszerelték Budapest egyik legnagyobb és leghíresebb, ikonikus neonfeliratát

ÉLET
2018 augusztus 26., 09:20
comments 199

Egy világvároshoz ugyanúgy elválaszthatatlanul hozzátartoznak a szép, furcsa vagy vicces neonok, mint a történelmi épületek, híres utcák vagy folyók. Budapesten a hétvégn eggyel kevesebb lett az előbbiekből, leszerelték ugyanis a Déli pályaudvar közelében, a Városmajor utca és az alkotás utca sarokházának tetején olvasható

NE SZEMETELJEN!

SEGÍTSE MUNKÁNKAT

FŐVÁROSI KÖZTERÜLET-FENNTARTÓ ZRT

neonfeliratot.

Ami Prusinszki István felvételén így nézett ki eredetileg:

Amikor szombaton délben, a Széll Kálán tér felől érkezve, a fák között észrevettem a dolgot:

az óriási fém-üveg konstrukció kétharmadát már leemelték egy óriásdaruval:

Akkor éppen ezt az elemet szerelték le:

Miközben a felirat már eltávolított részét éppen rögzítettek a szállítókocsin:

Így néz ki hátulról az óriásfelirat tartószerkezete:

Az rögtön sejthető volt, hogy ha egyszer ilyen gondosan pakolják fel, nem kidobni akarják a városkép fontos részét alkotó feliratot. Meg is kérdeztem az egyik szakembert, aki elmondta, hogy valóban nem a fémtelepre viszik cuccot, hanem az FKF Zrt. XV. kerületi telephelyére.

Azt is megtudtam, hogy a szöveget azért szedték le, mert lejárt a tetőfoglalási szerződés.

Jó, hogy nem zúzzák be, be egy ilyen történelmi emlék nyilván az eredeti helyén maradhat élő része a városképnek.

A NE SZEMETELJ nem azért volt fontos és vicces látványelem, mert olyan szép vagy vizuálisan érdekes lett volna, hanem mert a népnevelő-óvónénis hangütésével egy olyan korra emlékeztetett, amikor a magyar állapolgárokat testületileg kezelték gyerekként és próbálták jómodorra nevelni a nádpálca helyett gépfegyvert lengető tanítónénik és -bácsik.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.