Leszerelték Budapest egyik legnagyobb és leghíresebb, ikonikus neonfeliratát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy világvároshoz ugyanúgy elválaszthatatlanul hozzátartoznak a szép, furcsa vagy vicces neonok, mint a történelmi épületek, híres utcák vagy folyók. Budapesten a hétvégn eggyel kevesebb lett az előbbiekből, leszerelték ugyanis a Déli pályaudvar közelében, a Városmajor utca és az alkotás utca sarokházának tetején olvasható

NE SZEMETELJEN!

SEGÍTSE MUNKÁNKAT

FŐVÁROSI KÖZTERÜLET-FENNTARTÓ ZRT

neonfeliratot.

Ami Prusinszki István felvételén így nézett ki eredetileg:

Amikor szombaton délben, a Széll Kálán tér felől érkezve, a fák között észrevettem a dolgot:

az óriási fém-üveg konstrukció kétharmadát már leemelték egy óriásdaruval:

Akkor éppen ezt az elemet szerelték le:

Miközben a felirat már eltávolított részét éppen rögzítettek a szállítókocsin:

Így néz ki hátulról az óriásfelirat tartószerkezete:

Az rögtön sejthető volt, hogy ha egyszer ilyen gondosan pakolják fel, nem kidobni akarják a városkép fontos részét alkotó feliratot. Meg is kérdeztem az egyik szakembert, aki elmondta, hogy valóban nem a fémtelepre viszik cuccot, hanem az FKF Zrt. XV. kerületi telephelyére. 

Azt is megtudtam, hogy a szöveget azért szedték le, mert lejárt a tetőfoglalási szerződés.

Jó, hogy nem zúzzák be, be egy ilyen történelmi emlék nyilván az eredeti helyén maradhat élő része a városképnek.

A NE SZEMETELJ nem azért volt fontos és vicces látványelem, mert olyan szép vagy vizuálisan érdekes lett volna, hanem mert a népnevelő-óvónénis hangütésével egy olyan korra emlékeztetett, amikor a magyar állapolgárokat testületileg kezelték gyerekként és próbálták jómodorra nevelni a nádpálca helyett gépfegyvert lengető tanítónénik és -bácsik. 


A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.