Riadó! Annyira leapadt az Elba, hogy a felszínre kerültek az elmúlt félezer év kövekbe vésett figyelmeztetései

külföld
2018 augusztus 26., 12:59
comments 200

Európában az idei nyáron különösen nagy a szárazság, annyira, hogy sorra bukkannak elő a folyókból azok a kövek, amely csak rendkívül alacsony vízállás idején láthatóak, és amelyeken az elődeink már évszázadokkal korábban is jelezték a bajt.

Az AP beszámolója szerint több ilyen kő is a felszínre került az Elbán. Az egyik, a német határhoz közeli kövön az a szöveg áll:

“Ha engem látsz, sírj.”

Cseh kutatók szerint a helyiek már évszázadok óda jelzik a vízből előbukkanó kövön, mikor került sor rendkívüli szárazságra. A legkorábbi feljegyzés 1417-ből van, de 1900-ig még további 11 vésett szöveg került fel a kőre.

photo_camera Fotó: PHILIPP SCHULZE/dpa Picture-Alliance/AFP

A kérdéses kő ugyan mostanság már gyakrabban látszik, köszönhetően a folyószabályozásnak, de attól még az Elba vízszintje így is alacsony. Még a folyó fenekén fekvő, II. világháborús töltények is elkezdtek a felszínre kerülni.

A Duna vízszintje szintén extrém alacsony.

A szárazság az agrárszektornak is betett. Svédországtól az Egyesült Királyságig arra panaszkodnak a farmerek, hogy egyszerűen kiszáradt a fű a mezőkön, így nincs mivel etetniük az állataikat.

Svédországban erdőtüzek is pusztítottak, miközben rekordmagas volt a hőmérséklet, a helyiek így 30 százalékkal kevesebb búzára számítanak idén. Németországban hasonló a helyzet, ott arra számítanak, hogy 25-ből 1 farm tönkremegy a szárazság miatt. Az állattartó gazdák a takarmányhiány miatt arra kényszerültek, hogy a téli ellátmányból adjanak az állatainak, így viszont nem lesz miből etetniük őket a télen, így várhatóan idő előtt mészárszékre kell küldeni az állatokat.

A Nature magazinban a nyár elején megjelent egy tanulmány, ebben azt írták, hogy a 21. századi szárazságok valóban extrémek, az elmúlt 250 évben előforduló szárazságokhoz képest azonban kevésbé hosszantartóak. Ellenben rekordmagas hőmérsékletemelkedéssel járnak együtt. (NPR, Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.