Macron: Óriási hiba lenne Aszadot hatalmon hagyni

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

A francia elnök hétfőn azt mondta, végzetes hiba volna, ha Szíriában úgy térne vissza az élet a rendes kerékvágásba, hogy hatalmon hagyják Bassár el-Aszadot. A megjegyzés vélhetően Vlagyimir Putyinnak szól. 

Miután tavaly májusban hatalomra került, Emmanuel Macron politikája inkább arra irányult, hogy az Iszlám Államot számolják fel, mintsem Aszad elmozdítására, de nemrégiben már „a szíriai emberek ellenségének” nevezte Szíria elnökét, akit szerinte bíróság elé kéne állítani háborús bűneiért.

Augusztus 18-án Putyin arra kérte Európát, hogy pénzügyileg segítse Szíria újraépítését, hogy a menekültek millió hazatérhessenek. Macron hétfőn arra figyelmeztetett, Aszadnak köszönhetően éppen egy új humanitárius katasztrófa kezd kialakulni Idlib tartományban. A rezsim arra készül, hogy orosz támogatással szerezze vissza a vezetést a lázadók erős várának tartott térségben a török határon. 

„Ki az oka a menekültek ezreinek? Ki mészárolta le a saját népét?” - mondta a francia elnök. „Nem Franciaország dolga kijelölni Szíria új vezetőit, de a mi feladatunk és érdekünk biztosítani azt, hogy a szíriai nép olyan helyzetbe kerüljön, hogy azt meg tudja tenni".

A hét éve tartó szíriai konfliktusban több mint 300 ezren vesztették életüket és 5,6 millióan menekültek el a szomszédos vagy az európai országokba.

(AFP/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.