300 ezer katona részvételével jön a legnagyobb orosz hadgyakorlat 1981 óta

A következő hónapban 300 ezer katona részvételével gigantikus hadgyakorlatot tartanak Oroszországban, nem volt ekkora katonai erődemonstráció az országban a hidegháború vége óta.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu a jövő havi hadgyakorlatot egyenesen az 1981-es szovjet gyakorlatokhoz hasonlította, amikor többek között egy NATO elleni támadást is elpróbáltak. 

Fotó: Thomas Tkhaytsuk/Sputnik

A Vosztok-2018 névre keresztelt hadgyakorlat több helyszínen, az ország keleti és középső részén zajlik majd, és komoly jelentősége van, hogy ahhoz most kínai katonák is csatlakoznak majd. 

Az elmúlt években sokat éleződött a feszültség a NATO, illetve Oroszország között, a Krím elfoglalása után pedig a NATO látványos csapaterősítésekbe kezdett az orosz határ közelében. Oroszország szerint ezek a haderő-átcsoportosítások jogosulatlan és provokatív lépések voltak. 

Sojgu tájékoztatása szerint 36 ezer harcjármű fog majd részt venni a szeptember 11-e és szeptember 15-e között tartandó gyakorlaton, amihez több mint ezer repülő is csatlakozik majd. Ezen kívül ejtőernyős osztagok, illetve az északi flotta tagjai is részt vesznek majd a hadgyakorlaton. 

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a hadgyakorlatok indokoltak, mivel a jelenlegi nemzetközi helyzet sokszor agresszív és barátságtalan országukkal szemben. 

A NATO szóvivője, Dylan White elmondta, hogy májusban értesültek a hadgyakorlatról, és követni fogják majd az eseményeket. Ezen kívül megfontolják, hogy elfogadják-e az orosz ajánlatot, mely szerint a NATO Moszkvába delegált katonai attaséja is a helyszínen figyelje meg a gyakorlatokat. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.