A munkaerőhiány miatt Szlovákia könnyítene a külföldi munkavállalók érkezésén

külföld
2018 augusztus 28., 22:10

A fokozódó munkaerőhiányra tekintettel Szlovákia a külföldi munkavállalók foglalkoztatási szabályainak könnyítését tervezi - jelentette be kedden Peter Pellegrini kormányfő.

Pellegrini szerint országának egy sor intézkedést kell elfogadnia az ellenőrzött munkaerő-beáramlás elősegítése érdekében.

Peter Pellegrini
photo_camera Peter Pellegrini Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Mint mondta, az első lépés a munkaadók előtt tornyosuló bürokratikus akadályok leépítése lesz, hogy lecsökkentsék a külföldi dolgozók felvételéhez szükséges ügyintézés idejét.

"Az elkövetkező két hétben minden hatóságnak, amelynek köze van a külföldi munkavállalók bevándorlásának engedélyezéséhez, így az idegenrendészetnek, valamint a munkaügyi, a belügy- és a külügyminisztériumoknak kell előterjeszteniük további intézkedéscsomagokat a folyamat felgyorsítására, anélkül, hogy kizárólag a jogszabály-változtatásokra szorítkoznának".

"Szlovákiában a helyzet jelenleg eléggé kritikus" - jelentette ki Pellegrini, hangsúlyozva, hogy az ország elveszítheti versenyképességét a környező államokhoz képest, amennyiben nem gyorsítják fel a külföldi munkavállalók alkalmazásának folyamatait.

Ugyanakkor nem fogunk olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek rosszabbá tehetik a szlovák munkavállalók helyzetét - ígérte a kormányfő. Egyben arról biztosított mindenkit, hogy a külföldi munkaerő beáramlását ellenőrizni fogják, a vállatok pedig kizárólag a munkaerőhiányos szakmákban, és csak a szlovák állampolgárokkal azonos feltételek mellett foglalkoztathatnak külföldieket.

Szlovákia lakosságának jelenleg 1 százaléka bevándorló, és ezzel sereghajtó a fejlett ipari államokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai sorában.

A szlovák munkaadók szövetségének képviselői (RUZ) a megbeszélésen egyértelműen a bürokráciát hibáztatták a kialakult helyzetért, riasztónak nevezve a szakmunkáshiányt az autó-, illetve autóalkatrész gyártó iparágakban. A szövetség egyik vezetője a Pellegrinivel tartott megbeszélésüket követően elmondta: jelenleg 150 napig is elhúzódhat az ügyintézés a nem EU-tagállamból származó munkavállalók alkalmazása esetében.

Emellett erős fenntartások is vannak a szlovák népesség körében a külföldi munkavállalók alkalmazásával szemben: helyi lakosok az utóbbi hónapokban tüntetéseket és aláírásgyűjtéseket is szerveztek olyan ipari térségekben, ahol külföldi - főként szerb - munkavállalók élnek. A tiltakozók főleg az alacsony bérért foglalkoztatott külföldiek konkurenciáját és az állítólag megnövekedett bűnözést kifogásolták.

Szlovákiából az utóbbi években inkább kiáramlott a munkaerő más uniós tagállamokba, mintsem oda bevándorolt volna. Ráadásul a menekültek befogadásának kérdése nagy port kavar az országban, ugyanis egyetlen politikai párt sem támogatja az ilyen jellegű bevándorlást. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.