A munkaerőhiány miatt Szlovákia könnyítene a külföldi munkavállalók érkezésén

A fokozódó munkaerőhiányra tekintettel Szlovákia a külföldi munkavállalók foglalkoztatási szabályainak könnyítését tervezi - jelentette be kedden Peter Pellegrini kormányfő.

Pellegrini szerint országának egy sor intézkedést kell elfogadnia az ellenőrzött munkaerő-beáramlás elősegítése érdekében.

Peter PellegriniFotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Mint mondta, az első lépés a munkaadók előtt tornyosuló bürokratikus akadályok leépítése lesz, hogy lecsökkentsék a külföldi dolgozók felvételéhez szükséges ügyintézés idejét.

"Az elkövetkező két hétben minden hatóságnak, amelynek köze van a külföldi munkavállalók bevándorlásának engedélyezéséhez, így az idegenrendészetnek, valamint a munkaügyi, a belügy- és a külügyminisztériumoknak kell előterjeszteniük további intézkedéscsomagokat a folyamat felgyorsítására, anélkül, hogy kizárólag a jogszabály-változtatásokra szorítkoznának".

"Szlovákiában a helyzet jelenleg eléggé kritikus" - jelentette ki Pellegrini, hangsúlyozva, hogy az ország elveszítheti versenyképességét a környező államokhoz képest, amennyiben nem gyorsítják fel a külföldi munkavállalók alkalmazásának folyamatait.

Ugyanakkor nem fogunk olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek rosszabbá tehetik a szlovák munkavállalók helyzetét - ígérte a kormányfő. Egyben arról biztosított mindenkit, hogy a külföldi munkaerő beáramlását ellenőrizni fogják, a vállatok pedig kizárólag a munkaerőhiányos szakmákban, és csak a szlovák állampolgárokkal azonos feltételek mellett foglalkoztathatnak külföldieket.

Szlovákia lakosságának jelenleg 1 százaléka bevándorló, és ezzel sereghajtó a fejlett ipari államokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai sorában.

A szlovák munkaadók szövetségének képviselői (RUZ) a megbeszélésen egyértelműen a bürokráciát hibáztatták a kialakult helyzetért, riasztónak nevezve a szakmunkáshiányt az autó-, illetve autóalkatrész gyártó iparágakban. A szövetség egyik vezetője a Pellegrinivel tartott megbeszélésüket követően elmondta: jelenleg 150 napig is elhúzódhat az ügyintézés a nem EU-tagállamból származó munkavállalók alkalmazása esetében.

Emellett erős fenntartások is vannak a szlovák népesség körében a külföldi munkavállalók alkalmazásával szemben: helyi lakosok az utóbbi hónapokban tüntetéseket és aláírásgyűjtéseket is szerveztek olyan ipari térségekben, ahol külföldi - főként szerb - munkavállalók élnek. A tiltakozók főleg az alacsony bérért foglalkoztatott külföldiek konkurenciáját és az állítólag megnövekedett bűnözést kifogásolták.

Szlovákiából az utóbbi években inkább kiáramlott a munkaerő más uniós tagállamokba, mintsem oda bevándorolt volna. Ráadásul a menekültek befogadásának kérdése nagy port kavar az országban, ugyanis egyetlen politikai párt sem támogatja az ilyen jellegű bevándorlást. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.