Lelkileg összeomlott a pilóta repülés közben, mert megkérdőjelezték a képeségeit - 51 ember halt meg

Mentőalakulatok a katmandui reptér közelében, ahol március 12-én lezuhant a US-Bangla Air dakkai járata. Legalább ötvenen életüket vesztették, a gépen 70-en utaztak.Fotó: Niranjan Shreshta/AP

Nyilvánosságra kerültek részletek arról, miért történt a márciusi nepáli repülőgép-katasztrófa, a vizsgálat pedig arra jutott:

Abid Sultan kapitány lelkileg összeomlott az úton. 

A kapitány sírt az utazás közben, miután egy kollégája megkérdőjelezte a képességeit. Útközben folyamatosan dohányzott, és azt bizonygatta a fiatal és tapasztalatlan másodpilótának, hogy valójában jók a képességei. 

A másodpilóta, Prithula Rashid csak nemrég szerezte meg a képesítést, és korábban még soha nem landolt a katmandui repülőtéren. A kapitány szövegétől és stresszelésétől viszont ő is teljesen megzavarodott. Neki kellett volna letennie a gépet Nepál egyetlen nemzetközi repülőterén, ahol híresen nehéz a leszállás, mert keskeny a pálya, és a Himalája szegélyezi.

Leszállás közben utolsó pillanatban váltottak irányt, de nem lassítottak eléggé, a gép lezuhant. 51 ember halt meg, köztük a két pilóta, húsz ember szinte hihetelen módon, de megmenekült. Ez volt a legsúlyosabb repülőgép-katasztrófa Nepálban 1992 óta.

Két hónappal korábban egy thai repülő zuhant le ugyanitt, akkor 113 ember halt meg. Nepálban gyakoriak a balesetek, légitársaságaik ki vannak tiltva az EU légteréből. (Guardian)