Megkerülte a tiltást a 3D-s nyomtatóval gyártható fegyverekhez tervrajzokat áruló vállalat

külföld
2018 augusztus 28., 19:51

A Defense Distributed 3D-s nyomtatóval előállítható fegyverekhez árult tervrajzokat az Egyesült Államokban, egészen addig, amíg egy bíró ideiglenes tiltást nem vezetett be a tevékenységükre, félve attól, hogy a tervek rossz kezekbe kerülhetnek.

A vállalat most viszont megkerülte a tiltást, mivel olyan pendrive-okat kezdtek el árulni, amin rajta vannak a tervrajz fájljai. A megrendelőknek ki is szállítják a pendrive-okat. Az alapár 10 dollár, de a a vásárlók dönthetik el, hogy végül mennyit fizetnek.

photo_camera Fotó: KELLY WEST/AFP

A Defense Distributed mögött a texasi Cody Wilson áll. A computer-aided design (CAD) rendszerben megalkotott terveket elsőnek 2013-ban tette elérhetővé online, de a hatóságok hamar betiltották az oldalt, attól tartva, hogy bűnözők és terroristák juthatnak hozzá a lenyomozhatatlan 'szellemfegyverek' tervrajzaihoz.

Hosszas jogi procedúra vette ezután kezdetét, mígnem az amerikai igazságügyi minisztérium idén júliusban úgy nem döntött, hogy a tervrajzok nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, és visszakerülhetnek az internetre.

Több ezer alkalommal töltötték le ezután a terveket, ugyanakkor 19 amerikai állam bírósághoz fordult, egy szövetségi bíró pedig ideiglenes tiltást rendelt el. Most, hogy pendrive formában újra elérhetőek a fájlok, csak azokban az államokban lehet megrendelni őket, melyek nem kérték a tiltást a bíróságtól.

Viszonylag hamar 400 vásárlója volt már a vállalatnak, Wilson pedig arról beszélt, hogy elsődlegesen nem is pénzt akart keresni ezzel a projekttel, inkább a szólásszabadságról szóló kérdésként tekint rá. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.