Miközben milliók menekülnek el Venezuelából, a kormány repülővel hazaszállított 97 embert

Fotó: TEO BIZCA/AFP

Csaknem száz venezuelai menekült tért haza Peruból a caracasi kormány repülőjén. Döntésüket többen azzal indokolták, hogy bevándorlóként nem találtak munkát.

A 97 emberből 22 gyerek és négy terhes nő. Az ingyenes repülőre a venezuelai kormány „Vissza a szülőföldre” programjának keretében jutottak fel. 

Az egyik utas, Miguel Materano az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: a kormány ígéretet tett arra, hogy segít neki a munkakeresésben.

Oscar Perez, a Limában élő venezuelaiak egyik közösségének vezetője azonban Maduro politikai manőverének minősítette a korábban hazájukból elmenekülők hazacsalogatását.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ adatai szerint mintegy 2,3 millió venezuelai hagyta el hazáját a belpolitikai és gazdasági válság miatt. A legtöbben Kolumbiába, Ecuadorba, Peruba és Brazíliába menekültek. Peruba több mint 400 ezer venezuelai érkezett az utóbbi időben. 2016-ban a hivatalos adatok szerint még csak 6615 venezuelai állampolgár tartózkodott Peruban.

Az utóbbi időben megindult intenzív bevándorlás miatt Lima szombaton úgy döntött, hogy csak útlevéllel engedik be a venezuelai menekülteket. Ez alól kivételt képeznek a terhes nők, a 70 év felettiek, valamint a gyerekek, ha érkezésükkor menekült státuszért folyamodnak. 

A menekültkérelem benyújtása lehetőséget biztosít a venezuelaiaknak arra, hogy legálisan tartózkodjanak, illetve munkát vállaljanak Peruban mindaddig, amíg kérelmüket el nem bírálják.

Az ENSZ szerint legtöbben az élelmiszerhiány miatt hagyják el Venezuelát. Jelentések szerint az országban 1,3 millió ember alultáplált. Súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből is, jelentősen romlott az ellátás minősége a kórházakban. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.