ENSZ: 2,3 millióan menekültek el Venezuelából a válság miatt

Kb. 2,3 millió venezuelai menekült el hazájából a belpolitikai és gazdasági válság miatt, a legtöbben Kolumbiába, Ecuadorba, Peruba és Brazíliába menekültek – közölte Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

A 2,3 milliós szám az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) 2018 júniusi becslésén alapul, viszont a világszervezet nem közölte, hogy mióta végez erre vonatkozó számításokat.

Dujarric elmondása szerint a kivándorlók legtöbbje az élelmiszerhiányt jelöli meg a távozása fő indokaként. Jelentések szerint Venezuelában kb. 1,3 millió ember szenved alultápláltságtól. Súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből is, ami miatt jelentősen romlott az ellátás minősége a kórházakban.

Az OCHA szerint több mint 100 ezer HIV-fertőzött beteget fenyeget a gyógyszerhiány, és az országban megint korábban már felszámolt betegségek terjednek.

Az ENSZ és humanitárius partnerei figyelmeztettek arra is, hogy a Venezuelából elmenekültek jogi tanácsokra, egészségügyi ellátásra és egyéb alapvető szolgáltatásokra szorulnak.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője megköszönte a Venezuelával szomszédos országok „nagylelkűségét”, és bizalmának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy más országok is hozzájárulnak a földönfutók megsegítéséhez.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, de Nicolás Maduro baloldali elnök válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig ún. alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amit a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan haltak meg. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.