ENSZ: 2,3 millióan menekültek el Venezuelából a válság miatt

külföld
2018 augusztus 15., 06:09
comments 111

Kb. 2,3 millió venezuelai menekült el hazájából a belpolitikai és gazdasági válság miatt, a legtöbben Kolumbiába, Ecuadorba, Peruba és Brazíliába menekültek – közölte Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

A 2,3 milliós szám az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) 2018 júniusi becslésén alapul, viszont a világszervezet nem közölte, hogy mióta végez erre vonatkozó számításokat.

Dujarric elmondása szerint a kivándorlók legtöbbje az élelmiszerhiányt jelöli meg a távozása fő indokaként. Jelentések szerint Venezuelában kb. 1,3 millió ember szenved alultápláltságtól. Súlyos hiány van alapvető gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből is, ami miatt jelentősen romlott az ellátás minősége a kórházakban.

Az OCHA szerint több mint 100 ezer HIV-fertőzött beteget fenyeget a gyógyszerhiány, és az országban megint korábban már felszámolt betegségek terjednek.

Az ENSZ és humanitárius partnerei figyelmeztettek arra is, hogy a Venezuelából elmenekültek jogi tanácsokra, egészségügyi ellátásra és egyéb alapvető szolgáltatásokra szorulnak.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője megköszönte a Venezuelával szomszédos országok „nagylelkűségét”, és bizalmának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy más országok is hozzájárulnak a földönfutók megsegítéséhez.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, de Nicolás Maduro baloldali elnök válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig ún. alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amit a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan haltak meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.