Újabb mérföldkőhöz értek a CERN kutatói a Higgs-bozon vizsgálatában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN tudósai ismét jelentős eredményt értek el az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon vizsgálatában: először sikerült bizonyítaniuk a szétbomlását úgynevezett b-kvarkokra.

A genfi intézmény keddi tájékoztatása szerint eredményeik a részecskefizika standard modelljének újabb megerősítését jelentik. A nagy hadronütköztető (LHC) ATLAS kísérletének vezetője, Karl Jakobs mérföldkőnek nevezte a megfigyelésüket a Higgs-bozon kutatásában. 

A projektben a nagy hadronütköztető CMS kísérlete is részt vett, a két kísérlet egymástól függetlenül dolgozott. 

A többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezését 2012-ben, csaknem ötven évvel az után sikerült igazolniuk a CERN kutatóinak, hogy a részecske létezését megjósolta Peter Higgs elméleti fizikus. B-kvarkokra való szétesését azonban eddig nem sikerült bizonyítani.

A kvarkok az univerzum építőkövei. Hat ízük (típusuk) van: u, d, c, s, t és b. A b, azaz a bottom (alsó) kvark a második legnehezebb közülük.

A részecskefizika standard modellje szerint az esetek 60 százalékában a Higgs-bozon két b-kvarkra esik szét. B-kvarkok azonban más úton is keletkezhetnek a részecskék ütköztetése során, így annak megkülönböztetése, hogy Higgs-bozonok szétbomlásából vagy más módon keletkeztek, nehézséget okozott a tudósoknak, és csak a nagy hadronütköztető teljesítményének növelése és a fejlesztések révén vált lehetővé - mutatott rá Joel Butler, a CMS kísérlet vezetője. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.