Venezuela vezetői szerint hamisítványok a fotók, melyek az országból tömegesen menekülő embereket ábrázolják

A venezuelai kormány második embere, Diosdado Cabello egy pártkongresszuson beszélt arról, hogy az országot gyalog elhagyó venezuelaiakról készült fényképek hamisítványok. 

Az ENSZ szerint Dél-Amerika történelmének egyik legsúlyosabb menekültválsága zajlik éppen, de a venezuelai kormány szerint mindez csak egy jobboldali zavarkeltés része, hogy így gyengítsék meg Maduro elnök hatalmát. 

Fotó: LUIS ROBAYO/AFP

Cabello szerint a Peruban, Ecuadorban és Kolumbiában gyalogló venezuelaiakról készített fényképek gyanút kell keltsenek bárkiben. "Fények, kamera, felvétel! Ez egy kampány az országunk ellen, egy kampány rendkívüli dimenziókban", mondta még el a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke. 

Az ENSZ becslése szerint 2,3 millió venezuelai hagyta el az országot 2015 óta, és Kolumbia további kétmillió menekültre számít 2020-ig. Ez az ország lakosságának 14 százaléka lenne. Az ENSZ menekültügyi hivatala szerint válságközeli a helyzet, és sokan azok közül, akik Brazíliába vagy Kolumbiába indultak el, annyira alultápláltak, hogy gyalogolni se nagyon bírnak. 

Cabello beszédében szólt azokhoz is, akik szerinte tényleg elmentek, és arra ösztönözte őket, hogy jöjjenek haza, építsék együtt az országot. Az országot, ahol elképesztő infláció van, és gyakorlatilag összeomlott a teljes gazdaság.

A venezuelai közmédia kedden 89 ember visszatérését ünnepelte, akiket Peruból hozott haza az állam, miután ott kizsákmányolták őket. 

Ugyanakkor az országgal foglakozó szakértők szerint Maduro kormánya még csendben örülhet is a nagyszámú távozónak, hiszen így az ellenzék belföldi támogatottsága csökkent, ezzel pedig tompult a kormányellenes mozgalmak ereje is. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.