Costa Gavras tagadja, hogy meghalt volna

A 85 éves filmrendező, az Oscar-díjas Costa Gavras a görög állami televíziónak azt mondta:

ízléstelen vicc volt a halálhíre.

Ami ugyebár délután a fél világsajtón végigfutott, a New York Times-tól az MTI-ig, miután az AP hírügynökség egy kamu Twitter-fiók gyászhírt közlő bejegyzéséről azt hitte, hogy azt a görög kulturális miniszter írta. Utána nagyon gyorsan visszavonták a hírt, de az így is szétszaladt mindenfelé.

Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Az álhír a MZorbaGR nevű Twitter-felhasználónál jelent meg, azt a látszatot keltve, mintha Mürszini Zorba kulturális miniszter írta. Nem sokkal később ugyanitt az jelent meg, hogy:

„A fiók hamis, egy Tommaso Debenedetti nevű olasz újságíró hozta létre.”

Debenedetti saját bevallása szerint azért hoz létre megtévesztő nevű fiókokat, hogy a közösségi oldalak gyengeségére hívja fel a figyelmet. Bejelentette már J.K. Rowling, Mihail Gorbacsov, Fidel Castro és XVI. Benedek pápa halálát is. „Jól működnek a halálhírek a Twitteren. Sajnos az újságírókat vonzza a sebesség. A hamis hírek exponenciálisan terjednek” - nyilatkozott Debenedetti 2013-ban az AFP-nek.

Costa Gavras amúgy él és virul, épp Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter könyvének adaptálásán dolgozik. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.