Egy új-zélandi falu betiltja a macskatartást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

AZ új-zélandi Omaui falu vezetői úgy döntöttek, hogy eleget téve a környezetvédelmi szakértők javaslatainak, betiltják a macskatartást a településen. A helyieket arra kötelezik, hogy ivartalanítsák, chipezzék és regisztrálják a macskáikat, aztán ha a most élő cicák elpusztulnak, nem lehet majd újakat szerezni.

A döntés oka, hogy a településen sok macskatulajdonos hagyja, hogy az állata szabadon kószáljon, így az állatok óriási pusztítást végeznek a környék amúgy gazdag vadvilágában. A házimacskák vadásznak madarakra, rovarokra és hüllőkre is.

A macskatartás világszerte hatalmas problémát jelent, már 63 vadon élő állatfaj kihalásáért a házimacskák nem megfelelő tartása a felelős.

Dr. Peter Marra, új-zélandi vándormadár-szakértő üdvözölte a lépést, de azt mondta sem a falu önkormányzata sem ő és a macskatartás szabályozását követelők nem macskaellenesek, inkább csak az élővilág gazdagságát szeretnék megőrizni. Marra szerint semmi baj a macskatartással, ha a gazda kontrollált környezetben tartja a háziállatát, és nem engedi szabadon kóborolni. A macska ugyanis elvan a lakásban is, és ugyanúgy sétáltatható akár pórázon, mint egy kutya. Marra szerint, ha már azt elfogadta minden ember, hogy a kutyákat nem szabad csak úgy kóborolni hagyni az utcákon, hanem felügyelni, és az ingatlanunkon belül kell tartanunk őket, csak annyi kellene, hogy elfogadjuk, ugyanez igaz a macskákra is. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.