Kína szerint az USA felelőtlen és abszurd logikáját nem is lehet érteni

Az egyre hevesebb kereskedelmi háborúba sodródó két ország között újabb feszültséget nyitott, amikor Donald Trump Kínát kezdte el okolni azért, hogy nem  állnak jól az észak-koreai leszerelés ügyével. Kína szerint viszont Trump közelmúltbeli kijelentései az észak-koreai nukleáris leszerelésről felelőtlenek és nehezen érthetők. 

A pekingi külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtóértekezletén kijelentette csütörtökön, hogy az Egyesült Államoknak magát kellene okolnia, ha nehézségekbe ütközik az ügyben, és Kína nem tűri el, hogy rá hárítsa a kudarcok miatti felelősséget. 

"Sokan gondolják - én magam is -, hogy az Egyesült Államok világelső a tények meghamisításában, valamint felelőtlen és abszurd logikájával, amelyet egy átlagember nem is ért" - jelentette ki Hua Csun-jing szóvivő.

Trump nemrég lemondta külügyminisztere, Mike Pompeo phenjani látogatását arra hivatkozva, hogy nincs előrehaladás Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében, és ezért Kínát okolta. Szerdán pedig a Twitteren azt írta: Kína óriási nyomást gyakorol Észak-Koreára, ami a Peking és Washington közti kereskedelmi vitának tudható be. Nehezményezte, hogy Peking jelentős segítséget nyújt Phenjannak, egyebek közt üzemanyaggal látja el. "Ez nem segít!" - szögezte le. 

Az amerikai elnök szerdán méltatta "remek" kapcsolatát Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, és közölte: nem látja indokoltnak a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok újraindítását. (MTI, BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.