Meghalt az „orosz Sinatra”

külföld
2018 augusztus 30., 13:32
comments 116
photo_camera Fotó: Vladimir Fedorenko/Sputnik

Nyolcvanéves korában elhunyt Joszif Kobzon, a szovjet-orosz esztrádzene sztárja, a hazafias dalok emblematikus előadója, orosz parlamenti képviselő, akit az orosz Sinatraként emlegettek.

1959-ben a szovjet hadsereg együttesében kezdte csaknem hat évtizeden átívelő zenei karrierjét. A szovjet nép nagyszerűségét és katonai erejét dicsőítő dalaival a hatvanas években fellépett a magyar táncdalfesztiválokon is, és az MTI szerint több magyar slágert még idős korában is fejből tudott énekelni. 

link Forrás

A rendszerváltás után olyan mélyre merült az üzleti életben, hogy az USA 1995-ben bevonta a vízumát állítólagos maffiakapcsolatai miatt. Ilyen múlttal nem csoda, hogy Putyin oldalán kötött ki, és 2007-ben már 

az Állami Duma külügyi bizottságának alelnökeként kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 

a sárospataki kötetek visszaadásában játszott szerepéért. 

Putyin a Munka Hőse érdeméremmel tünteti ki Kobzont 2016-ban
photo_camera Putyin a Munka Hőse érdeméremmel tünteti ki Kobzont 2016-ban Fotó: SERGEI KARPUKHIN/AFP

2015-ben az Európai Unióban és Ukrajnában is a nem kívánatos személyek listájára került a Krímmel és a Donyec-medencével kapcsolatos állásfoglalásai miatt. A szülőhelyén, az Ukrajnától elszakított Donyetszkben tartott koncertjét például azzal kezdte: „Erősek vagyunk és félnek tőlünk. Féljenek is!”

 Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.