Meghalt az „orosz Sinatra”

Fotó: Vladimir Fedorenko/Sputnik

Nyolcvanéves korában elhunyt Joszif Kobzon, a szovjet-orosz esztrádzene sztárja, a hazafias dalok emblematikus előadója, orosz parlamenti képviselő, akit az orosz Sinatraként emlegettek.

1959-ben a szovjet hadsereg együttesében kezdte csaknem hat évtizeden átívelő zenei karrierjét. A szovjet nép nagyszerűségét és katonai erejét dicsőítő dalaival a hatvanas években fellépett a magyar táncdalfesztiválokon is, és az MTI szerint több magyar slágert még idős korában is fejből tudott énekelni. 

A rendszerváltás után olyan mélyre merült az üzleti életben, hogy az USA 1995-ben bevonta a vízumát állítólagos maffiakapcsolatai miatt. Ilyen múlttal nem csoda, hogy Putyin oldalán kötött ki, és 2007-ben már 

az Állami Duma külügyi bizottságának alelnökeként kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 

a sárospataki kötetek visszaadásában játszott szerepéért. 

Putyin a Munka Hőse érdeméremmel tünteti ki Kobzont 2016-banFotó: SERGEI KARPUKHIN/AFP

2015-ben az Európai Unióban és Ukrajnában is a nem kívánatos személyek listájára került a Krímmel és a Donyec-medencével kapcsolatos állásfoglalásai miatt. A szülőhelyén, az Ukrajnától elszakított Donyetszkben tartott koncertjét például azzal kezdte: „Erősek vagyunk és félnek tőlünk. Féljenek is!”

 Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak. (Reuters, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.