Tejesdobozba dugták a postagalambokat, felrakták őket egy expresszvonatra, és meg is nyerték a galambröptető verseny pénzdíját

2018 augusztus 30., csütörtök 12:42
114

Tejesdobozokba rejtette és szuperexpressz-vonattal juttatta célba madarait, majd besöpörte a dobogós helyekért járó pénzjutalmat két férfi egy sanghaji galambröptető versenyen, amelynek szervezői később lebuktatták a csalókat, akik felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kaptak. 

Az eset még 2017 áprilisában történt. A verseny a Honan tartománybeli Sangcsiuból indult, a cél a nagyjából 750 kilométerrel arrébb, a kelet-kínai tengerpart középső részén fekvő Sanghajban volt. A két elkövető, vezetéknevükön Kung és Csang már nagyjából egy évvel a verseny előtt megkezdte az előkészületeket. A postagalambokat egy honani és egy sanghaji etetőpontnál nevelték, hogy a madarak otthonosan mozogjanak a területen. A honani rajtnál a két férfi átadta a galambokat a szervezőknek, ám a madarak ahelyett, hogy Sanghajba repültek volna, a tartománybeli etetőponthoz szálltak. Ott tejesdobozokba rejtve tették fel őket a Sanghajba tartó szuperexpressz-vonatra, majd a célvonalnál szabadon engedték őket, bezsebelve az első négy helyért járó, összesen több mint egymillió jüan (40 millió forint) pénznyereményt. 

Képünk illusztráció, egy pekingi illetőségű galamb látható rajta Fotó: WANG ZHAO/AFP

A Legal Daily nevű kínai napilap szerint azonban a madarak versenyideje sokakban gyanakvást keltett, és a verseny szervezői elkezdték kivizsgálni az ügyet. A két férfi megpróbálta eltussolni a bűncselekményt azzal, hogy megölte a madarakat és visszaadta a pénznyereményt, ám már túl késő volt, az illetékes sanghaji bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket csalásért. Kungnak továbbá 30 ezer, Csangnak 20 ezer jüan pénzbüntetést kell fizetnie, de a pénznyereményről való lemondás miatt Kungnak és Csangnak nem kell letöltenie a börtönbüntetést, ha nem követnek el további bűncselekményt. 

A galambröptető versenyek nagyon népszerűek az idősek körében Kínában, ahol Sanghajt tekintik a sport modern kori otthonának. A madarak sebessége az adott táv függvényében változik, de egy versenygalamb nagyjából 150 kilométer per órás sebességgel tud repülni, ami gyors ugyan, de nem elegendő egy szuperexpressz-vonat lekörözéséhez. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt