Trump szerint a Facebook elhallgattatja az amerikai konzervatívokat

külföld
2018 augusztus 30., 04:12
comments 48

Donald Trump amerikai elnök a konzervatívok és republikánusok elhallgattatásával vádolt meg szerdán amerikai technológiai óriáscégeket, mint a Facebook, a Google-t tulajdonló Alphabet és a Twitter.

Az amerikai államfő a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: szerinte nagyon komoly problémáról van szó, mert ezek a cégek valójában megpróbálják elhallgattatni az Egyesült Államok lakosságának nagyon nagy részét, akik viszont ezt nem akarják. 

„Ez nem helyes. Ez nem tisztességes. Lehet nem is legális, de majd meglátjuk. Csak tisztességet akarunk” - mondta Trump.

A 2016-os elnökválasztási folyamatba történt feltételezett, Oroszországnak tulajdonított beavatkozás nyomán a szóban forgó vállalatok, főként a Facebook, ígéretet tettek arra, hogy gátat szabnak az álhírek terjedésének az általuk üzemeltetett szolgáltatásokon és internetes oldalakon. Elemzők és megfigyelők szerint Trump elnöki győzelméhez nagyban hozzájárult a vagy orosz állami megrendelésre, vagy haszonszerzés céljából készített, a valóságtól elrugaszkodott vagy féligazságokkal operáló hírek terjedése a népszerű közösségi oldalakon. Széles körben úgy tartják, hogy ezekkel a hírekkel befolyásolták az amerikai szavazókat.
Trump azonban a vele szemben már a választási kampány idején is kritikus fősodrású médiát tartja az álhírek gyártóinak, gyakorlatilag már nem is válaszol például a CNN riportereinek kérdéseire sajtótájékoztatóin. 

Szakértők szerint az elnök megnyilvánulásaival ártott az amerikai sajtó szavahihetőségének és hitelének, miközben teret engedett a tartalmilag kétséges médiumok előretörésének. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.