A CEU rektora szerint a Stop-Soros-adó veszélyeztette az egész költségvetésüket, ezért zárták be a menekülteknek szóló kurzusukat

politika
2018 augusztus 31., 14:00

„A komolyabb ügy, amit a tanácsadóink is felhoztak, hogy a teljes CEU-s költségvetés, minden kívülről kapott pénz után 25 százalékot kellett volna adóznunk.”

Egy Facebookon terjedő poszt szerint ezt írta Michael Ignatieff, a CEU rektora, miután elég sok ingerült reakciót kapott az egyetem vezetése az elismert menekültek számára létrehozott oktatási program leállítása miatt.

A héten mi is megírtuk, hogy a CEU-n leállították a menekülteknek szóló OLIve oktatási programot a magyar kormány bevándorlási különadóról szóló törvénye miatt. A CEU első közleményében azt írta, hogy adótanácsadókkal konzultáltak, akik szerint érintheti őket a 25 százalékos adó az OLIve program miatt, és ezért függesztik föl a menekültek oktatását.

A CEU szerint a törvény bizonytalanul fogalmaz, nem lehet pontosan eldönteni, hogy a hatálya alá esnének-e, kértek állásfoglalást a NAV-tól, de egyelőre nem kaptak választ, ezért óvatosságból állították le a programot. A törvény valóban nem teljesen egyértelmű, az szerepel benne, hogy 

„bevándorlást segítő tevékenységnek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a bevándorlást (az emberek véglegesnek szánt áttelepülését lakóhelyük szerinti országból másik országba)”,

illetve külön felsorolja a szemináriumok tartását, mint bevándorlást segítő tevékenységet. A CEU-s OLIve program már elismert menekülteknek szól, és nem kifejezetten bevándorlással foglalkozik, hanem teljesen hagyományos oktatási program, például angol nyelvtanfolyammal meg üzleti tanulmányok órával. Olyasmikkel, amik segíthetnek beilleszkedni, és a társadalom hasznos tagjává válni az elismert menekülteknek.

Ebben az ügyben a CEU három kérdéskört próbálna tisztázni:

  • A NAV szerint ha valaki a magyar állam által már elismert menekülteknek mondjuk angolt tanít, az segíti-e a bevándorlást? Van-e más körülmény, ami a 25 százalékos adó megfizetését befolyásolná?
  • A NAV döntését milyen határidővel lehet megtámadni bíróságon, milyen hosszú eljárás végén születhet jogerős döntés, és a jogerős döntésig be kell-e fizetni a 25 százalékos büntetőőadót?
  • A 25 százalékos adó csak az OLIve program költségvetésére vonatkozik, vagy a teljes CEU büdzsének a negyedét kellene átadni a magyar államnak?

Ignatieff rektor a kedélyeket csillapítani igyekvő üzenetében arról ír, hogy a konkrét program költségei után még hajlandók lettek volna megfizetni 25 százalékot az államnak, de a teljesen CEU-s költségvetést nem merik kockáztatni.

Az általunk megkérdezett két jogász arról beszélt, hogy szerintük nem vethetné ki az állam az egyetemre az adót, egyikük azt is felhozta, hogy a OLIve program jelentős részben EU-s finanszírozású, az ilyen támogatás pedig eleve nem lehet a bevándorlási különadó alapja. Megkérdeztük a CEU-t is, hogy megmutatnák-e nekünk az adószakértőik tanácsait, vagy elmondanák-e, hogy milyen érveket hoztak fel amellett, hogy fizetniük kéne, de azt a választ kaptuk, hogy belső használtra készült anyagról van szó, és általában a törvény bizonytalansága miatt próbálnak óvatosan eljárni.

Bár az egyetem hivatalos tájékoztatása és Ignatieff rektor üzenete szerint még várnak a NAV állásfoglalására az ügyben, az oktatók között olyan pletykák terjednek, hogy a magyar állam megüzente az egyetem vezetésének: ha nem állítják le az elismert menekültek oktatását, akkor az egész CEU költségvetésre kivetik a 25 százalékos különadót.

A CEU környékén elég vegyes a megítélése a döntésnek. Van olyan munkatárs, aki szerint az egyetem jóhiszeműen jár el, tényleg elkötelezett a program mellett, amit őszintén folytatni szeretnének. Közben az OLIve felfüggesztéséről szóló döntés elég szerencsétlenül született. Két forrásunk is beszélt arról, hogy a programban résztvevő munkatársak éppen kedd délutánra hívtak össze egy megbeszélést, miután hallottak az OlIve felfüggesztéséről szóló pletykákról, és megoldást próbáltak keresni, majd egy órával azelőtt, hogy összeülhettek volna, az egyetem közleményéből tudták meg, hogy felfüggesztik az oktatást. 

Ignatieff rektor egyébként arról írt, hogy a dolgozók felé minden korábbi kötelezettségvállalásuknak eleget tesznek, és senki sem veszíti el az állását a döntés miatt.

Ettől az ügytől teljesen függetlenül, a magyar kormány egyébként továbbra sem döntött arról, hogy maradhat-e a CEU Magyarországon. Az egyetem azt kérte, hogy még a nyáron hozzanak döntést az ügyükben, de a héten sem került a kormányülés napirendjére a dolog, így ez a kérésük már biztosan nem teljesül.

A kifárasztásos taktika a Fidesznek kedvez, az egyetem egyre nehezebben tud működni a bizonytalan körülmények között, nehéz úgy diákokat toborozni a következő évekre, hogy nem lehet biztosan tudni, melyik országban lesz majd az oktatás. Egy ponton a CEU-nak „magától” kell azt mondania, hogy itt hagyja Magyarországot, a kormány pedig majd széttárhatja a kezét, hogy ők bizony senkit sem üldöztek el, az egyetem maga döntött úgy, hogy Bécsbe költözik, ők pedig egyáltalán nem tehetnek erről.

Egyelőre úgy látszik, hogy az új amerikai nagykövet, David B. Cornstein erőfeszítései sem értek célt az egyetem ügyében. Ő pár napja egy bizarr interjúban halálra dicsérte a magyar kormányt, korábban pedig a CEU ügyében igyekezett eredményeket elérni, de egyelőre nem látszik, hogy a kormány hajlandó lenne kimondani, hogy maradhat az egyetem.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.