Ezren tüntettek ma is a bevándorlók ellen Chemnitzben

Több 444 videó?
Szeretném

Rendkívüli rendőri készültség és a hatóságok által életbe léptetett szigorú forgalmi korlátozások, illetve útlezárások közepette mintegy ezer ember tüntetett a szászországi Chemnitzben csütörtök este a Pro Chemnitz nevű, szélsőjobboldalinak tartott, becslések szerint 18 ezer támogatóval bíró bevándorlásellenes civil szervezet felhívására. A rendőrség közlése szerint a csütörtök esti órákban a megmozdulás incidensek nélkül véget ért.

Tüntetők csütörtök délután.Fotó: FRANZ FISCHER/MTI/MTVA

A városban azután csaptak magasra az indulatok, hogy hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

A zavargások előzménye az volt, hogy vasárnapra virradóra a belvárosban leszúrtak egy 35 éves német férfit, aki a kórházban meghalt. Az emberöléssel gyanúsított 22 éves szíriai és 23 éves iraki férfit röviddel a bűncselekmény után őrizetbe vették, és hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték.

Az erőszakos cselekményeket élesen elítélte Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier államfő is.  Michael Kretschmer szászországi tartományi miniszterelnök nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek terjesztésével mozgósítottak az interneten. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy az állam felveszi a harcot a szélsőségesekkel szemben.

A dpa német hírügynökség közölte: az interneten terjedő féligazságok a gyilkosság körülményeiről is hozzájárultak a hétfői bevándorlásellenes tüntetések kirobbanásához. Az egyik ilyen valótlan állítás az volt, hogy az áldozat egy nőt védelmezett, amikor megszúrták. A rendőrség ezt cáfolta, közölte: két csoport összeverekedett.

A késelés egyik gyanúsítottjának letartóztatási parancsát kiszivárogtatták a rendőrségről, ami ugyancsak feltüzelte a bevándorlásellenes tüntetőket. A dokumentumot a Pro Chemnitz honlapján és az ugyancsak bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki parlamenti párt honlapján is közzétették. A szászországi igazságügyi minisztérium tudatta, hogy a szivárogtatással gyanúsított rendőrt felfüggesztették. A német törvények alapján a letartóztatási parancs kiszivárogtatását akár egy év börtönbüntetéssel is sújthatják. 

Kretschmer csütörtökön párbeszédet kezdeményezett a város polgáraival a kialakult helyzet megvitatására. A tartományi miniszterelnök elítélte a német férfi vasárnapi meggyilkolását, de hangsúlyozta, hogy a történtek felderítése az igazságszolgáltatás, illetve a bíróságok feladata. A CDU helyi tartományi vezetője ugyanakkor élesen bírálta az idegenellenes támadásokat, és arra szólította fel a város polgárait, hogy a leghatározottabban lépjenek fel ezekkel szemben. A tartományi kormányfő hangsúlyozta, hogy Németországban az együttélés alapja csakis a jogállamiság és a demokrácia lehet.

A chemnitzi tüntetéseken történt erőszakos cselekmények nyomán az AfD alkotmányvédelmi megfigyelését sürgette csütörtökön a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD). Lars Kingbeil, az SPD főtitkára a dpa hírügynökség által előzetesen ismertetett sajtónyilatkozatában azzal vádolta az AfD-t, hogy - a párt nyíltan nacionalista eszmeiséget képvisel és közvetve támogatja a szélsőjobboldali erőszakos cselekményeket. Kingbeil szerint az alkotmányvédelmi hivatalnak meg kell figyelnie a pártot. Hasonló követeléssel állt elő Ralf Stegner, a párt alelnöke is.

Hírügynökségek ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy Markus Frohnmaier, az AfD Bundestag-beli képviselője a hét elején egy Twitter-üzenetben „polgári kötelességnek” nevezte a „halált hozó tömeges migráció” megfékezését. Utaltak arra is, hogy az AfD több helyi szervezete erőszakos fellépést sürgetett az újságírók ellen.

A chemnitzi megmozdulással párhuzamosan Berlinben ellentüntetést tartottak a túlnyomóan bevándorlók lakta Neukoelln kerületben, mintegy 5 ezer ember tiltakozott az erőszak és az idegengyűlölet ellen.