Levegő szivárog a Nemzetközi Űrállomás egyik űrkapszulájából

2018 augusztus 31., péntek 9:53
121

Valószínűleg egy kisebb méretű meteorit okozta azt a sérülést, ami miatt levegő szivárog az a Nemzetközi Űrállomás egyik űrkapszulájából. 

Fotó: ARCHIVO/NOTIMEX

A houstoni és moszkvai irányítóközpontok szerint feltehetőleg egy nagysebességű szikladarab miatt repedt meg az a Soyuz-űrkapszula, vagy mikroűrhajó, amit a legénység cseréjénél is használnak. A kabin legutóbb júniusban ereszkedett le 400 kilométeres magasságban a földfelszín fölé asztronautákért. 

Az irányítóközpontok szerint a jelenleg hat főt számláló legénység egyáltalán nincs veszélyben, ilyen becsapódások rendszeresen előfordulnak, és az űrhajósok ugyan épp aludtak az eset idején, a nyomásérzékelők már a legapróbb nyomáskülönbség-változásokat is követik, így az irányítóközpontban ezt a becsapódást is hamar észlelték. 

Az űrhajó legénysége most mérnökökkel közösen dolgozik a szivárgás megállításán és felmérik az űrkabint, hogy mennyire súlyos a sérülés, orvosolható-e helyben, vagy komolyabb beavatkozásra lesz szükség. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt