Merkel a CSU-s Manfred Webert ajánlja majd az Európai Bizottság élére

A Reuters egymástól független német lapok értesülései alapján arról ír, hogy Angela Merkel német kancellár várhatóan párttársa, Manfred Webert javasolja majd az Európai Néppárt elnökjelöltjének a jövő évi EP-választás előtt.

Manfred WeberFotó: Alexander Pohl/NurPhoto

A bajor CSU pártjában politizáló Weber jelenleg frakcióvezetőként aktív a Néppártban, az Európai Bizottságot a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezeti. 

A Reuters azt írja, a tagállamok többségében néppárti győzelemre lehet számítani, így valószínűleg a Néppárt vezető jelöltjéből lesz a Bizottság következő soros elnöke is. 

Merkelnek nagy ráhatása van arra, hogy ki legyen ez a bizonyos Spitzenkandidat, és a hírek szerint a német kancellár mindenképp egy honfitársat szeretné látni a Bizottság élén. Választásával alighanem az elmúlt hónapokban megreccsenni látszó CSU-s kapcsolatok ápolását is szolgálja. A krízist Merkel maga is súlyosnak nevezte.

Német sajtóhírek szerint Merkel a héten megállapodott Joseph Daullal arról, hogy a 46 éves Webert támogatják, Weber maga pedig - a Spiegel szerint - Brüsszelben lobbizik a néppárti padsorok közt, hogy minél nagyobb támogatást gereblyézzen össze a döntő, Helsinkiben esedékes novemberi néppárti kongresszus előtt. 

Weber és MerkelFotó: PETER KNEFFEL/AFP

A Reuters megjegyzi, hogy Weber ugyan Merkel szövetségesének mondható, a bajor CSU ismerten jó partnerséget ápol az integrációellenes magyar miniszterelnökkel és kormányával. Igaz viszont az is, hogy Weber egyike volt azon kevés német kereszténydemokrata politikusoknak, akik nyíltan is kritikával illették a magyar kormányt. 

Weber kihívója a néppárti jelöltségért a francia Brexit-főtárgyaló, Michel Barnier lehet. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.