Merkel a CSU-s Manfred Webert ajánlja majd az Európai Bizottság élére

Több 444 videó?
Szeretném

A Reuters egymástól független német lapok értesülései alapján arról ír, hogy Angela Merkel német kancellár várhatóan párttársa, Manfred Webert javasolja majd az Európai Néppárt elnökjelöltjének a jövő évi EP-választás előtt.

Manfred WeberFotó: Alexander Pohl/NurPhoto

A bajor CSU pártjában politizáló Weber jelenleg frakcióvezetőként aktív a Néppártban, az Európai Bizottságot a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezeti. 

A Reuters azt írja, a tagállamok többségében néppárti győzelemre lehet számítani, így valószínűleg a Néppárt vezető jelöltjéből lesz a Bizottság következő soros elnöke is. 

Merkelnek nagy ráhatása van arra, hogy ki legyen ez a bizonyos Spitzenkandidat, és a hírek szerint a német kancellár mindenképp egy honfitársat szeretné látni a Bizottság élén. Választásával alighanem az elmúlt hónapokban megreccsenni látszó CSU-s kapcsolatok ápolását is szolgálja. A krízist Merkel maga is súlyosnak nevezte.

Német sajtóhírek szerint Merkel a héten megállapodott Joseph Daullal arról, hogy a 46 éves Webert támogatják, Weber maga pedig - a Spiegel szerint - Brüsszelben lobbizik a néppárti padsorok közt, hogy minél nagyobb támogatást gereblyézzen össze a döntő, Helsinkiben esedékes novemberi néppárti kongresszus előtt. 

Weber és MerkelFotó: PETER KNEFFEL/AFP

A Reuters megjegyzi, hogy Weber ugyan Merkel szövetségesének mondható, a bajor CSU ismerten jó partnerséget ápol az integrációellenes magyar miniszterelnökkel és kormányával. Igaz viszont az is, hogy Weber egyike volt azon kevés német kereszténydemokrata politikusoknak, akik nyíltan is kritikával illették a magyar kormányt. 

Weber kihívója a néppárti jelöltségért a francia Brexit-főtárgyaló, Michel Barnier lehet. (Reuters)