Nem volt vevő a koporsógyárra az MNV aukcióján

2018 augusztus 31., péntek 6:48
37

Augusztus 31-én távozik posztjáról Szivek Norbert,  a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, előtte azonban még gyorsan túladott 28 cégben meglévő kisebbségi állami tulajdonon - írja a Napi.hu.

Az MNV elektronikus aukciós rendszerén augusztus 27-től két napig lehetett licitálni állami tulajdonban is lévő cégekre, és a meghirdetett 76 cég mintegy harmadára jelentkezett is vevő. Az árverés anonim volt, így nem lehet tudni, hogy kik az új tulajdonosok.

A legnépszerűbb a Magyar Építő Zrt.-ben lévő 0,03 százalékos állami tulajdoni hányad volt, a licit 518 ezer forintról indult és végül 1,5 millió forintért szerezte meg az ismeretlen nyertes a tulajdoni jogot. A Garancsi István érdekkörébe tartozó cég kiemelkedően jól teljesít, ha közbeszerzést kell nyerni, így érthető volt az érdeklődés. A legnagyobb bevételt az Uniker Zrt.-ben lévő 8,8 százalékos állami tulajdon eladása eredményezte, közel 20 millió forintot kaszált az MNV.

34 millió forintért 3,5 százalékos tulajdont lehetett volna szerezni a Keletfa Kft.-ben, de kiderült, hogy a koporsóbiznisz nem vonzza a licitálókat, hiába bonyolít a nyíregyházi cég egymilliárd forintos forgalmat évente, és hiába termel 100 millió forintos profitot, senki sem szerzett tulajdont a vállalkozásban.

Szivek Norbert utódja Rózsa Zsolt, közgazdász-szociológust csütörtökön nevezték ki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt