A korrupcióért elítélt Lula lenne a legesélyesebb jelölt a brazil elnökválasztáson, de a bíróság nem engedi indulni

2018 szeptember 1., szombat 5:38
70

A brazil legfelsőbb választási bíróság eltiltotta pénteken Luiz Inácio Lula da Silva volt államfőt attól, hogy induljon az októberi elnökválasztáson. Ennek ellenére a korrupció miatt elítélt politikus még fellebbezhet a döntés ellen. Lula annak ellenére is vezet a közvélemény-kutatásokban, hogy a 12 éves büntetését tölti kenőpénz elfogadása miatt. 

A Datafolha közvélemény-kutató felmérése szerint a brazilok 39 százaléka szavazna rá, míg a második legesélyesebb jelölt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro csak 19 százalékot kapna. 

Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnök Fotó: Bete Marques /AFP

A választási törvényszék rendkívüli ülésén hét bíró közül hatan az eltiltásra szavaztak. A politikus jogi képviselői korábban közölték, hogy fellebbezni fognak, de hírügynökségek szerint nem valószínű, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság felülbírálja a választási törvényszék döntését.

A brazil törvények szerint jogerősen elítélt személy nem foglalhat el választással megszerezhető tisztséget.

A brazil Munkáspárt augusztus elején döntött úgy, hogy Lulát indítja az október 7-i elnökválasztáson. Az eltiltás miatt a párt várhatóan Fernando Haddad volt Sao Pauló-i polgármestert jelöli helyette. A pénteki bírósági döntés szerint a Munkáspártnak tíz napja van erre.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt elnök, áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint a volt elnök 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újítatta fel Guarujá fürdőhelyen lévő lakását. (BBC/MTI)