Nem támogatja tovább az Egyesült Államok a palesztin menekültek szervezetét

Az Egyesült Államok teljesen megszünteti az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalának (UNRWA) finanszírozását, jelentette be az amerikai külügyminisztérium pénteken. 

Az UNRWA ételt oszt Gázában.Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Heather Nauert külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az UNRWA üzleti modellje és költségvetési gyakorlata menthetetlenül hiányos. Úgy látja, hogy az ügynökség „végtelenül és exponenciálisan bővülő  kedvezményezettekből álló közössége egyszerűen fenntarthatatlan, évek óta válság-üzemmódban van”.

Az UNRWA-t eredetileg azért hozták létre, hogy gondoskodjon azokról a palesztin menekültekről, akiknek az 1948-as arab-izraeli háború után kellett elhagyniuk otthonukat. A szervezet jelenleg ötmillió embert lát el a Közel-Keleten, egészségügyi ellátást, oktatást és szociális szolgáltatásokat biztosít nekik.  Trump kormánya most 65 millió dollár kifizetését függesztette fel. 

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Ciszjordániát irányító Fatah párt vezetőjének a szóvivője az amerikai döntést a palesztin nép elleni „vérlázító támadásnak” minősítette, ami egyben ellenkezik az ENSZ határozataival. A szóvivője kijelentette, hogy a büntetés nem változtat annak tényén, hogy az Egyesült Államok már nem játszik szerepet a térségben és a palesztin-izraeli konfliktus megoldásában. „Sem az Egyesült Államok, sem más nem tudja megszüntetni az UNRWA-t” - hangsúlyozta.

Heiko Maas német külügyminiszter éppen pénteken jelentette be, hogy Németország növeli hozzájárulását az UNRWA költségvetéséhez, mivel a Washington okozta finanszírozási problémák bizonytalanságot teremtenek. Szerinte a szervezet megszűnése irányíthatatlan láncreakcióhoz vezetne.

 Donald Trump amerikai elnök januárban jelentette be, hogy Washington csökkenti a palesztinoknak nyújtott segélyeket, amíg nem folytatják a béketárgyalásokat, melyek 2014-ben szakadtak meg. Ezután Trump augusztusban utasította a külügyminisztériumot, hogy 200 millió dollárral csökkentse a palesztin területeknek szánt segélyeket. (BBC/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.