A rendőröknek kellett szétválasztani a chemnitzi tüntetőket

külföld
2018 szeptember 02., 07:42
comments 363

Chemnitzben szombat este is feszült volt a helyzet. A városban egy héttel ezelőtt két menekült megkéselt három németet, akik közül egy 35 éves férfi életét vesztette.

A városban válaszul bevándorlás-ellenes tüntetések kezdődtek, és előfordult, hogy szélsőjobboldaliak nem fehér járókelőkre támadtak az utcán.

Szombat estére a bevándorlás-ellenes politikájáról ismert AfD nevű párt és a Pegida nevű szélsőjobbos civil szervezet közös tüntetést szervezett Chemnitzben. A szervezők azt kérték, hogy szimpatizánsaik némán emlékezzenek a múlt heti késelés áldozataira.

Ellentüntetést is szerveztek azonban, "szívvel és nem gyűlölettel" jelszóval, az AfD-féle demonstráció közelében. Ezen rockzenekarok léptek fel, és náci-ellenes jelszavakat skandáltak.

A helyi önkormányzat szerint az AfD-féle tüntetésre 4500, az antifasiszta megmozdulásra 3500 ember ment el, de az újságírók szerint ennél inkább többen lehettek az utcákon. 

Vízágyúval fenyegetik a német rendőrök a chemnitzi tüntetőket.
photo_camera Vízágyúval fenyegetik a német rendőrök a chemnitzi tüntetőket. Fotó: RALF HIRSCHBERGER/dpa Picture-Alliance/AFP

Mindkét tömegből kisebb csoportok többször is megpróbálták áttörni a két tüntetést elválasztó rendőrségi kordont, és a verbális provokáción túl tettleg is bántalmazni akarták a másik oldalon lévőket. Ezekben az összecsapásokban néhányan megsérültek.

Tovább növelte a feszültséget, hogy este 7 után, a tüntetések hivatalosan bejelentett idejének végeztével, sokan nem akartak távozni a demonstrációkról. A rendőrség többször is oszlatással fenyegetett hangosbemondón, illetve vízágyúkat irányítottak a tömegre, amelyeket azonban végül nem használtak. Este fél tízre állt helyre a rend Chemnitz belvárosában. (dw, SZ-online)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.