Kovács Zoltán: Nem éheztetjük a menekülteket, hiszen nem is menekültekről van szó

„Az elmúlt napokban Magyarországot betámadták, hogy úgymond éheztetjük a menekülteket” - mondta Kovács Zoltán Bayer Zsolt műsorában vasárnap. 

A kormányszóvivő ezután gyorsan megmagyarázta, mire is gondol. Szerinte azért nem áll meg ez az állítás, mert „Egy: 

biztos, hogy nem menekültekről van szó, hiszen elutasított menedékkérőkről van szó, 

akiknek nemhogy Magyarországon, sehol a világon nem jár ellátás, akik jogi eljárás alatt vannak, azokat mindenkit ellátunk. Én ugyanazt... azt gondolom, hogy ez zajlik, valami ilyesmi zajlik Olaszországban. Vannak eljárások, és megpróbálnak minket túszul ejteni ezekben a jogi útvesztőkben és jogértelmezésekben, főleg az emberi jogvédők, illetve az az elmúlt években egyre inkább elharapózó jogfelfogás illetve jogértelmezés, amely adott esetben egyébként akár a nemzeti intézményektől vagy hatóságoktól, vagy éppen a nemzetközi, akár az Európai Unió bíróságának részéről vagy az Emberi Jogi Bíróság részéről tapasztaltunk.”

Ezek a szervezetek, hatóságok Kovács szerint azt próbálják ellehetetleníteni, hogy az illegális bevándorlókat vissza lehessen küldeni oda, ahonnan jöttek. Mert ennek szerinte nagyon ideje lenne, ugyanis ha egy illegális bevándorló egyszer eljut Európába, „soha az életben nem fogják visszaküldeni oda, ahova kellene.”

Augusztus 21-én írtuk meg, hogy egy fiatal afgán nő volt a nyolcadik menedékkérő, akinek nem adtak enni, és aki borzalmas szenvedéseken ment keresztül, míg hazájából eljutott a határig, de

„a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes.”

Két hét után, a  hazai és nemzetközi felháborodás nyomán végül minden menedékkérő kapott újra enni, de ehhez  a menekültügyi hivatalnak „meg kellett találni a jogi kiskaput.” 


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.