Helsinki Bizottság: Két hét után végre minden menekülő kaphat enni a tranzitzónákban

határ
2018 augusztus 23., 15:09
comments 133

Kedden jelentek meg az első hírek arról, hogy a magyar-szerb határon lévő tranzitzónában a magyar hatóságok nem adnak enni azoknak az embereknek, akinek a menedékkérelmét első fokon elutasították. Reggel már arról írhattunk, hogy éppen senkit sem éheztetnek ott, de a tranzitzónában azt mondták Hadházy Ákosnak, hogy hamarosan sokan nem kapnak majd ételt.

A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet csütörtök délután közleményben tudatta, hogy két hét után végre minden menekülő kap enni a tranzitzónákban. Mint írták: „A hazai és nemzetközi felháborodás nyomán a menekültügyi hivatal »megtalálta a jogi kiskaput« annak érdekében, hogy a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérők mindegyike kaphasson ételt. A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli a pozitív változást, egyben felhívja a figyelmet arra: a rossz, embertelen jogszabályok módosítása nélkül valójában továbbra is marad a bizonytalanság és az éheztetés veszélye továbbra is fennáll.”

A jogvédők közölték, hogy: „Ez az eset is jól mutatja, mekkora szükség van a hatalom civil kontrolljára. Ha a Magyar Helsinki Bizottság nem észleli a problémát és nem fordul a strasbourgi bírósághoz, valamint ha a jogvédő egyesület nem tájékoztatja a nyilvánosságot, akkor a saját »migránsellenes mestertervétől« önelégültté vált kormány semmit sem tett volna azért, hogy a helyzet javuljon, és a menedékkérők még ma is éheznének – mégpedig egyre többen. Az óriási, hazai és nemzetközi felháborodás, valamint a tettre kész civil és egyházi szervezetek kényszerítették ki, hogy a kormány mégiscsak észhez térjen és meghátráljon.”

A Helsinki Bizottság tárta fel, hogy a július 1-től hatályos új szabályok nyomán a menedékkérők nagy részét az éheztetés fenyegeti, mert a bevándorlási hivatal azoknak a menedékkérőknek nem adott enni, akiknek a kérelmét elfogadhatatlanság miatt elutasították, de ők ez ellen bírósághoz fordultak. Nekik kötelező tartózkodási helyként a röszkei vagy a tompai tranzitzónát jelölték ki, ahol viszont nekik az idegenrendészeti szabályok alapján (a kismamákat és gyerekeket kivéve) nem jár étkezés. Augusztus 8. óta egymás után hozták az elutasító döntéseket, így augusztus 21-ig 8 embertől tagadták meg az élelmet, és a hatóságok azt is megakadályozták, hogy az éhezők egyházi és civil szervezetek ételadományaihoz juthassanak. Arra is sor került, hogy az étkezési időben a gyerekeket elválasztották a szüleiktől, nehogy a családtagok meg tudják osztani az ételt – írja a Helsinki Bizottság.

A röszkei tranzitzóna.
photo_camera A röszkei tranzitzóna. Fotó: Botos Tamás/444

A jogvédő szervezet 8 ügyfelet képvisel, mindegyik esetben egyből a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, hogy kötelezzék a kormányt az embertelen bánásmód megszüntetésére. Eddig mind a 8 személy esetében el is rendelték, hogy haladéktalanul kapjanak ételt. Az élelem megtagadása ugyanis embertelen bánásmód tilalmába ütközik, és a bíróság fogvatartási helynek tekinti a tranzitzónákat, ahol az államot ellátási kötelezettség terheli.

A Helsinki Bizottság közölte, hogy:

„Mindeközben ingyenes jogi segítséget nyújtó ügyvédeink ma arról szereztek tudomást, hogy a hatóság »megtalálta a jogi kiskaput« ahhoz, hogy az eddig éheztetéssel fenyegetett menedékkérők mégiscsak kaphassanak enni. (…) Az pedig sokat elárul a magyar állam működéséről, hogy egy állami szervnek ma jogi kiskapukat kell keresnie ahhoz, hogy az ellátás elemi feltételei egy zárt intézetben érvényesülhessenek.”

A szervezet azt írja, a kormányerő tudatosan idézte elő azt a helyzetet, hogy a szabályos utat választó menedékkérők – köztük nők és kínzásáldozatok – éheztek a tranzitzónákban. „Az a cinikus szándék állt emögött, hogy a kiéheztetett menedékkérők kénytelenek legyenek visszamenni Szerbiába, amivel »önként” mondanak le a menedékjog keresésének lehetőségéről is” – írják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.