Lukasenka szerint túl sokat piál a kormánya

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek augusztusban újjá kellett szerveznie a kormányát. Hogy miért, azt a hónap végéig nem indokolta meg, akkor viszont azt mondta, azért, mert néhány vezető kormányzati tisztviselő

rengeteget piál.

Fehéroroszország autoriter elnöke szerint a kemény alkoholizálás megengedhetetlen, minden tisztviselőnek tudnia kell, hol, mikor, kikkel és mennyit ihat. Amint ezt a bűvös határt túllépi, nem tisztviselő többé. Az elnök szerint a kirúgások nem is értek véget, mert vannak még piások a kormányban.

Európa egyik utolsó diktátora, a belarusz elnök. AFP PHOTO / BELTA / POOL/ NIKOLAI PETROV

Az elnök augusztusban lecserélte a miniszterelnököt és négy kormánytagot. Ennek igazi oka valószínűleg nem az alkohol volt, hanem az, hogy a kormány megpróbálta elindítani a Nemzetközi Valutaalap, azaz az IMF által követelt reformokat (ezeket az IMF egy új hitel feltételéül szabta). Az egyik ilyen volt a privatizáció újraindítása, amit Lukasenka nem nézett jó szemmel, mert a munkanélküliség növekedésétől tartott.

A régi kormány ezen kívül nem akarta végrehajtani az elnök béremelő döntését sem, amivel az átlagbért 1000 fehérorosz rubelre, azaz kb. 135 ezer forintra emelte. A korábbi kormány vezetői szerint ugyanis ez a lépés a fehérorosz rubelt, és az ország gazdaságát is összeroppantaná. (BNE Intellinews)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.