Lukasenka szerint túl sokat piál a kormánya

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek augusztusban újjá kellett szerveznie a kormányát. Hogy miért, azt a hónap végéig nem indokolta meg, akkor viszont azt mondta, azért, mert néhány vezető kormányzati tisztviselő

rengeteget piál.

Fehéroroszország autoriter elnöke szerint a kemény alkoholizálás megengedhetetlen, minden tisztviselőnek tudnia kell, hol, mikor, kikkel és mennyit ihat. Amint ezt a bűvös határt túllépi, nem tisztviselő többé. Az elnök szerint a kirúgások nem is értek véget, mert vannak még piások a kormányban.

Európa egyik utolsó diktátora, a belarusz elnök. AFP PHOTO / BELTA / POOL/ NIKOLAI PETROV

Az elnök augusztusban lecserélte a miniszterelnököt és négy kormánytagot. Ennek igazi oka valószínűleg nem az alkohol volt, hanem az, hogy a kormány megpróbálta elindítani a Nemzetközi Valutaalap, azaz az IMF által követelt reformokat (ezeket az IMF egy új hitel feltételéül szabta). Az egyik ilyen volt a privatizáció újraindítása, amit Lukasenka nem nézett jó szemmel, mert a munkanélküliség növekedésétől tartott.

A régi kormány ezen kívül nem akarta végrehajtani az elnök béremelő döntését sem, amivel az átlagbért 1000 fehérorosz rubelre, azaz kb. 135 ezer forintra emelte. A korábbi kormány vezetői szerint ugyanis ez a lépés a fehérorosz rubelt, és az ország gazdaságát is összeroppantaná. (BNE Intellinews)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.