Több mint egymillió embernek javasolták Japánban, hogy hagyja ott az otthonát, és meneküljön az ítéletidő elől

Eddig legalább hat ember meghalt, ahogy a rekorderősségű Jebi tájfun végigsöpört Japán nyugati részén. A hatóságok több mint egymillió embert kértek arra, hogy hagyja el az otthonát, és meneküljön az ítéletidő elől, és törölni kellett több száz repülőjáratot is.

Fotó: JIJI PRESS/AFP

A Jebi egy ideig a szupertájfun-besorolást is elérte, és az már most biztos, hogy ennél erősebb vihar az elmúlt 25 évben nem volt a szigetországban.

Japánban a nyár is ítéletidőt hozott, a heves esőzések, a sárlavinák, áradások és a kegyetlenül magas hőmérséklet több száz embert ölt meg idén.

A helyi média felvételein hatalmas hullámok, áradások és szél által kicsavart fák, táblák meg összedőlt házak láthatók. A japán média jelentései szerint a sebesültek száma meghaladja a 90 főt.

Fotó: Hiroyuki Ueba/The Yomiuri Shimbun

Az áradás egy Oszaka melletti reptér kifutópályáját is használhatatlanná tette, ezért a Kansai repülőteret teljesen le is kellett zárni. A döntéssel több mint 3000 olyan turista rekedt a térségben, akik az utóbbi napokban terveztek hazamenni.

A fenti videón látható, ahogy a megvadult tenger a reptérhez közel egy hídhoz csapkod egy üres tankerhajót. A sérült hidat le kellett zárni.

A tengertől távolabbi területeken a szél okoz gondot, Sikoku sziget bizonyos részein 208 km/ó erősségű széllökéseket mértek.

Fotó: Satoshi Oga/The Yomiuri Shimbun

Kiotóra egy óra alatt 100 milliméternyi eső esett, kedd dél és szerda dél között pedig várhatóan 500 milliméternyi fog. A városban beszakadt a vasútállomás tetejének egy része, és háztetőket is leszakított a szél.

Fotó: Yasufumi Nagao/The Yomiuri Shimbun

Oszaka környékén 1,6 millió háztartás maradt áram nélkül, felfüggesztették a vonatközlekedést a térségben, a Toyota pedig országszerte 14 gyárában állította le vagy korlátozta a termelést a vad időjárás miatt. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.