Több mint egymillió embernek javasolták Japánban, hogy hagyja ott az otthonát, és meneküljön az ítéletidő elől

időjárás
2018 szeptember 04., 14:34
comments 22

Eddig legalább hat ember meghalt, ahogy a rekorderősségű Jebi tájfun végigsöpört Japán nyugati részén. A hatóságok több mint egymillió embert kértek arra, hogy hagyja el az otthonát, és meneküljön az ítéletidő elől, és törölni kellett több száz repülőjáratot is.

photo_camera Fotó: JIJI PRESS/AFP

A Jebi egy ideig a szupertájfun-besorolást is elérte, és az már most biztos, hogy ennél erősebb vihar az elmúlt 25 évben nem volt a szigetországban.

link Forrás

Japánban a nyár is ítéletidőt hozott, a heves esőzések, a sárlavinák, áradások és a kegyetlenül magas hőmérséklet több száz embert ölt meg idén.

link Forrás

A helyi média felvételein hatalmas hullámok, áradások és szél által kicsavart fák, táblák meg összedőlt házak láthatók. A japán média jelentései szerint a sebesültek száma meghaladja a 90 főt.

photo_camera Fotó: Hiroyuki Ueba/The Yomiuri Shimbun

Az áradás egy Oszaka melletti reptér kifutópályáját is használhatatlanná tette, ezért a Kansai repülőteret teljesen le is kellett zárni. A döntéssel több mint 3000 olyan turista rekedt a térségben, akik az utóbbi napokban terveztek hazamenni.

A fenti videón látható, ahogy a megvadult tenger a reptérhez közel egy hídhoz csapkod egy üres tankerhajót. A sérült hidat le kellett zárni.

link Forrás

A tengertől távolabbi területeken a szél okoz gondot, Sikoku sziget bizonyos részein 208 km/ó erősségű széllökéseket mértek.

photo_camera Fotó: Satoshi Oga/The Yomiuri Shimbun
link Forrás

Kiotóra egy óra alatt 100 milliméternyi eső esett, kedd dél és szerda dél között pedig várhatóan 500 milliméternyi fog. A városban beszakadt a vasútállomás tetejének egy része, és háztetőket is leszakított a szél.

photo_camera Fotó: Yasufumi Nagao/The Yomiuri Shimbun
link Forrás

Oszaka környékén 1,6 millió háztartás maradt áram nélkül, felfüggesztették a vonatközlekedést a térségben, a Toyota pedig országszerte 14 gyárában állította le vagy korlátozta a termelést a vad időjárás miatt. (Reuters)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.