A Felcsút környékéért felelős miniszteri biztos testvére 147 millió forint EU-s pénzt nyert egy lélekemelő táborra

vidék
2018 szeptember 05., 04:27

Az Index arról ír, hogy Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő és Felcsút környékéért felelős miniszterelnöki biztos testvére, Tessely Karolina nagy pénzhez jutott.

Tessely Zoltán, a város Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart Bicskén 2015. június 27-én.
photo_camera Tessely Zoltán, a város Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart Bicskén 2015. június 27-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az orvos végzettségű, pszichoterapeutaként dolgozó nő viszi alapító elnökként a Habitus Alapítványt, az apró szervezet tavaly 1,2 milliós bevételt ért el, 1 százalékos felajánlásból pedig egyetlen embertől 11 254 forinthoz jutottak a NAV adatbázisa szerint.

Az alapítvány Magyarpolányban szervez női önismereti táborokat, és most a faluval együtt EU-s forrásból 362 millió forintot nyertek turisztikai célokra, az alapítvány ebből 147 milliót kap egy Lélekzug nevű táborhely építésére.

A 362 milliót a falu, az alapítvány és a katolikus egyház együtt kapta: az egyház az épületeit újította volna fel, a falu a Magyarpolányi Passió kapcsán tartana szakrális kiállításokat, a művelődési házat felújítva Zöld Élet Bemutató Központot hozna létre, az alapítvány pedig önrészt nélkül a Lélekzug Tréning Központot, amihez az önkormányzattól jutnának 12 000 m2-nyi telekhez, cserébe a projektnek évi 8500 látogatót kell felmutatnia.

Tessely Karolinát tavaly augusztusban meghívták egy önkormányzati ülésre, ahol megkérdezték, az alapítványnak mennyi pénze van, tudna-e saját zsebből fizetni bármit a projektben, ha úgy alakulna, amire azt felelte, a pénzt illető kérdésre nem köteles válaszolni, és a támogatás amúgy is azért érkezett Magyarpolányba, mert ő kitartott amellett, hogy a Lélekzugot itt akarja megvalósítani. Mint mondta, ha a konzorciumból a Lélekzug kiesne, a pályázat ugyanolyan sorsra jutna, mint a többi, eddig benyújtott pályázat.

Vagyis nem nyerne.

Később az egyház kilépett a konzorciumból, mert nem látta biztosítottnak, hogy jut nekik a céljaikra elég pénz, a rájuk vonatkozó pályázati részcélt átvállalta az önkormányzat.

Tessely Karolina az Indexnek azt mondta: az alapítvány 1996 óta működik, semmi köze a politikához, ő mentálhigiénés szakemberként „nem politikával involvált”, neki embert kell gyógyítania, és a munkában zavarná, ha színekre osztaná az embereket. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.