A Felcsút környékéért felelős miniszteri biztos testvére 147 millió forint EU-s pénzt nyert egy lélekemelő táborra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Index arról ír, hogy Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő és Felcsút környékéért felelős miniszterelnöki biztos testvére, Tessely Karolina nagy pénzhez jutott.

Tessely Zoltán, a város Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart Bicskén 2015. június 27-én.Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az orvos végzettségű, pszichoterapeutaként dolgozó nő viszi alapító elnökként a Habitus Alapítványt, az apró szervezet tavaly 1,2 milliós bevételt ért el, 1 százalékos felajánlásból pedig egyetlen embertől 11 254 forinthoz jutottak a NAV adatbázisa szerint.

Az alapítvány Magyarpolányban szervez női önismereti táborokat, és most a faluval együtt EU-s forrásból 362 millió forintot nyertek turisztikai célokra, az alapítvány ebből 147 milliót kap egy Lélekzug nevű táborhely építésére.

A 362 milliót a falu, az alapítvány és a katolikus egyház együtt kapta: az egyház az épületeit újította volna fel, a falu a Magyarpolányi Passió kapcsán tartana szakrális kiállításokat, a művelődési házat felújítva Zöld Élet Bemutató Központot hozna létre, az alapítvány pedig önrészt nélkül a Lélekzug Tréning Központot, amihez az önkormányzattól jutnának 12 000 m2-nyi telekhez, cserébe a projektnek évi 8500 látogatót kell felmutatnia.

Tessely Karolinát tavaly augusztusban meghívták egy önkormányzati ülésre, ahol megkérdezték, az alapítványnak mennyi pénze van, tudna-e saját zsebből fizetni bármit a projektben, ha úgy alakulna, amire azt felelte, a pénzt illető kérdésre nem köteles válaszolni, és a támogatás amúgy is azért érkezett Magyarpolányba, mert ő kitartott amellett, hogy a Lélekzugot itt akarja megvalósítani. Mint mondta, ha a konzorciumból a Lélekzug kiesne, a pályázat ugyanolyan sorsra jutna, mint a többi, eddig benyújtott pályázat.

Vagyis nem nyerne.

Később az egyház kilépett a konzorciumból, mert nem látta biztosítottnak, hogy jut nekik a céljaikra elég pénz, a rájuk vonatkozó pályázati részcélt átvállalta az önkormányzat.

Tessely Karolina az Indexnek azt mondta: az alapítvány 1996 óta működik, semmi köze a politikához, ő mentálhigiénés szakemberként „nem politikával involvált”, neki embert kell gyógyítania, és a munkában zavarná, ha színekre osztaná az embereket. (Index)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.