A megszorításokat okolják a brazil Nemzeti Múzeum tűzvészéért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több ezren tüntettek Rio de Janeiróban a hét elején, miután a hétvégén leégett Brazília legrégebbi és legjelentősebb történelmi múzeuma. 

Az idén 200 éves Nemzeti Múzeum pusztulása felfoghatatlan mértékű kárt jelent, 11 ezer évre visszamenőleg több mint 20 ezer tárgyat őriztek itt. Hogy mi minden veszett el a tűzvészben, az még mindig megmondhatatlan, de a légifelvételek alapján óriási a kár. 

Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

A tüntetők azért mentek utcára, mert az első hírek szerint a pusztításba belejátszhatott, hogy a brazil kormányok sorra nyesték vissza a múzeum finanszírozását, és alapvető infrastrukturális problémákat sem kezeltek, így például nem volt megfelelő tűzoltórendszer az épületben. 

A hétfői tüntetésen sokan megpróbáltak bejutni a múzeum romjaihoz, őket a rendőrség verte vissza, többek között paprikasprayt használva. 

A kapitalizmus elégeti az emlékezetet, áll az egyik transzparensenFotó: DANIEL RAMALHO/AFP

A tüntetők főleg diákok voltak, közülük többen arról beszéltek a sajtónak, hogy a szövetségi kormány sok éven át tartó érdektelensége vezetett a tűzhöz, és nagyon súlyos forrásmegvonások történtek az elmúlt években. Sokan emlegették fel azt is, hogy a 2014-es foci világbajnokság, illetve a 2016-os olimpia miatt vontak el pénzt más területekről, és ez is vezethetett a mostani katasztrófához, hiszen miközben az állam rengeteg pénzt költött ezekre a sporteseményekre, egyéb területeken jelentős megvonások voltak. 

Állítólag amúgy épp idén korszerűsítették volna a múzeum tűzvédelmi rendszerét, a múzeumot irányító egyetem dékánja szerint már minden meg is volt beszélve a brazil fejlesztési bankkal. (CNN)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.