A megszorításokat okolják a brazil Nemzeti Múzeum tűzvészéért

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Több ezren tüntettek Rio de Janeiróban a hét elején, miután a hétvégén leégett Brazília legrégebbi és legjelentősebb történelmi múzeuma. 

Az idén 200 éves Nemzeti Múzeum pusztulása felfoghatatlan mértékű kárt jelent, 11 ezer évre visszamenőleg több mint 20 ezer tárgyat őriztek itt. Hogy mi minden veszett el a tűzvészben, az még mindig megmondhatatlan, de a légifelvételek alapján óriási a kár. 

Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

A tüntetők azért mentek utcára, mert az első hírek szerint a pusztításba belejátszhatott, hogy a brazil kormányok sorra nyesték vissza a múzeum finanszírozását, és alapvető infrastrukturális problémákat sem kezeltek, így például nem volt megfelelő tűzoltórendszer az épületben. 

A hétfői tüntetésen sokan megpróbáltak bejutni a múzeum romjaihoz, őket a rendőrség verte vissza, többek között paprikasprayt használva. 

A kapitalizmus elégeti az emlékezetet, áll az egyik transzparensenFotó: DANIEL RAMALHO/AFP

A tüntetők főleg diákok voltak, közülük többen arról beszéltek a sajtónak, hogy a szövetségi kormány sok éven át tartó érdektelensége vezetett a tűzhöz, és nagyon súlyos forrásmegvonások történtek az elmúlt években. Sokan emlegették fel azt is, hogy a 2014-es foci világbajnokság, illetve a 2016-os olimpia miatt vontak el pénzt más területekről, és ez is vezethetett a mostani katasztrófához, hiszen miközben az állam rengeteg pénzt költött ezekre a sporteseményekre, egyéb területeken jelentős megvonások voltak. 

Állítólag amúgy épp idén korszerűsítették volna a múzeum tűzvédelmi rendszerét, a múzeumot irányító egyetem dékánja szerint már minden meg is volt beszélve a brazil fejlesztési bankkal. (CNN)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.