Egy indonéz tartományban megtiltották, hogy nők és férfiak csak úgy együtt egyenek az éttermekben

külföld
2018 szeptember 05., 17:44
comments 154

Az indonéziai Aceh tartomány egyik körzetében megtiltották, hogy a nők és a férfiak együtt egyenek, hacsak nem házastársak vagy rokonok. A hatóságok az intézkedéstől azt várják, hogy a nők megtanulnak jól viselkedni. Az új szabályozás szerint Bireuën körzetben a pincérek nem szolgálhatják ki azokat az asztalokat, ahol férfiak és nők csak úgy egymás mellé mernek ülni. 

Helytelen.
photo_camera Helytelen. Fotó: AMANDA JUFRIAN/AFP

Aceh az ország egyetlen olyan tartománya, ahol bevezették a iszlám törvényeket, és sok kritikát kapott, amiért erkölcsi korlátozásokat vetett ki a nőkre. Jufliwan, a helyi saría hivatal vezetője szerint a törvényre azért volt szükség, hogy megvédjék a nők méltóságát, így nem érzik majd magukat kényelmetlenül, nem zavarja őket evés közben, hogy megsértik-e a saríát. 

A törvény azt is kiköti, hogy este 9 után nem lehet kiszolgálni azokat a nőket, akik egyedül, a családtagjaik nélkül ülnek valamelyik étteremben. A szabályokat az éttermeknek és kávézóknak kell betartaniuk, ha egy magányos nőt véletlenül mégis kiszolgálnak, azért nem kap külön büntetést. 

Három éve a tartomány fővárosában, Banda Acehben azt is megtiltották, hogy a kísérő nélküli nők este 11 után szórakozóhelyeken tartózkodjanak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.