Észtországban elfogtak egy férfit és az apját, akik a gyanú szerint a GRU-nak kémkedtek

Őrizetbe vettek Észtországban két embert Oroszországnak folytatott kémkedés gyanújával. A hatóságok feltételezése szerint a gyanúsítottak együttműködtek az orosz katonai hírszerzéssel (GRU) – jelentette az észt sajtó.

A tallinni székhelyű BNS balti hírügynökség jelentése szerint az észak-észtországi Harju megye – ahol a főváros, Tallinn is van – bírósága az ügyészség kérésére helyezte őrizet alá a gyanúsítottakat.

A gyanúsítottak a 38 éves Denis Metsavas, az észt védelmi erők őrnagya és 65 éves apja, Pjotr Volin – tájékoztatta a nyilvánosságot szerdai sajtótájékoztatóján Lavly Perling észt ügyész.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Riho Terras, a védelmi erők főparancsnoka elmondta, hogy Metsavas 1998 óta szolgált a hadseregnél, először a tüzérségnél, majd a vezérkarnál.

A két férfi a gyanú szerint államtitkokat tartalmazó információkat adott át a GRU-nak, állítólag 5 éven keresztül – közölte az észt közszolgálati televízió a belbiztonsági szolgálatra hivatkozva. Mivel mindketten észt állampolgárok, hazaárulással gyanúsítják őket. (MTI)