Az új paraguayi elnök visszavitte az ország nagykövetségét Jeruzsálemből Tel-Avivba

Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy visszaköltöztetik Tel-Avivba a májusban Jeruzsálembe áthelyezett paraguayi nagykövetséget. Az izraeli külügyminisztérium válaszul közölte, hogy Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter közben bejelentette, hogy a palesztinok azonnali hatállyal megnyitnak egy diplomáciai képviseletet Paraguayban.

Paraguay májusban, az előző elnök, Horacio Cartes döntése nyomán költöztette át nagykövetségét Jeruzsálembe. Paraguay ezzel a harmadik ország volt, amely szakított a nemzetközi konszenzussal, miszerint a nagykövetségeket a város vitatott státusza miatt Jeruzsálemen kívül működtetik. Cartes augusztus 15-ig volt a dél-amerikai ország elnöke, utódját, Mario Abdo Benítez új elnököt még aznap beiktatták. 

Az Egyesült Államok május 14-én nyitotta meg Jeruzsálembe áthelyezett külképviseletét, Guatemala pedig két nappal később. Az Egyesült Államok az után költöztette át nagykövetségét, hogy Donald Trump amerikai elnök 2017 decemberében bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Döntése nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.